Res med Arctic Circle Train längs den underbart vackra sträckan genom fjällvärlden. 
-Sörlänningar, boka av utlandsresan och åk norrut istället!

Resan är minst halva nöjet med Arctic Circle Train. De höga bergen och Torneträsk, Sveriges näst djupaste sjö, gör dig sällskap mot Abisko och strax innan tåget når Abisko turiststation ser du den berömda Lapporten. Du färdas nu genom den del av Sverige där polardag inträder i början av juni. Många åker långväga bara för att få uppleva det exotiska ljuset och för chansen att få se midnattssol!

Bild: Abisko nationalpark

Bild: Bergen reser sig längs tågets ena sida

Se till att plocka full pott genom att kliva av på ett par hållplatser längs vägen. Här kommer förslag:
* Abisko med bl.a. Kungsleden, gränsförsvarsmuseum, Aurora Sky station och den vackra kanjonen ett stenkast från tågstationen. Kliv av på hållplats Abisko Turiststation och gå de få stegen till turiststationen där du erbjuds logi och annan service.
* Nervkittlande tur in i Kåppasjokk-grottan, du kan t.ex. boka via Abisko turiststation (fjällstation) som kör på fasta datum med samling vid turiststationen, transfer ingår.
* Riksgränsen där du kan låta Relaxen Spa och Sauna sätta guldkant på dagen.
* Mitt på den populära vandringsleden genom Kärkevagge mot Trollsjön, hållplats Låktatjåkka station. En tydlig vandringsled leder dig genom Kärkevagge och med tåg till Låktatjåkka slipper du en del av uppförsbackarna i början av leden.  Låktatjåkka-Trollsjön tur och retur är cirka 12 km med möjlighet till mycket avsvalkande bad i Trollsjön. Är du på semester själv och vill ha sällskap under vandringen, kan du även för Kärkevagge boka en guidad tur från Abisko turiststation inkl. transfer.

Bild: Kärkevagge

                           
                        Bild: Låktatjåkka station
 

I Kiruna kan du följa med på en guidad tur i LKAB gruva, världens största järnmalmsgruva under jord. 

Kombinera med Norge? Fullt möjligt! Sitt bara kvar på tåget så väntar fler naturscenerier. Cirka 45 minuter efter att tåget lämnat Riksgränsen nås Narvik vid norska kusten.

Vid små hållplatser stannar tåget bara om det finns resenärer som har förbokat påstigning innan avgång från Kiruna / Narvik.

Tips! Boka tåg och logi i god tid. 


Uppdatering april 2021: Företaget Vy tar över trafiken till norra Norrland. Det kommer inte att erbjuda en biljett liknande Arctic Circle Pass som SJ hade vilket tyvärr gör att resan behöver lite mer planering. Alternativ:
- Du kan åka med Vy hela vägen från Stockholm och Norrlandskusten, och köpa biljetter utifrån var du tänker kliva av och på tåget. Tåget heter "Natt-tåget Norrland".
- Om du bor en bit upp i Sverige kan Norrtåg tågsemesterkort vara en idé. Passa på att se en stad eller två längs vägen och sikta sedan in dig på Gällivare eller Kiruna. Därifrån får du sedan köpa separata biljett(er). En vuxen får ta med två barn t.o.m. 15 år på tågsemesterkortet.
- Till Umeå kan du resa med SJ och sedan fortsätta därifrån.
Det kan vara värt att jämföra alternativ och se vad som blir bäst för dig :-). Min erfarenhet är att man inte ska vara rädd för att ta ett bonusstopp som inte ingår i ens ursprungliga resplan, det kan bli ett lyckokast. I Umeå finns exempelvis Stora Hotellet som har sjöfartstema och är en upplevelse i sig!

Via SJ kan du boka alla biljetter, även med andra operatörer. Specialerbjudanden som Tågsemesterkortet, bokar du direkt med aktuell operatör, i det här fallet Norrtåg.