Sommarsemester med Arctic Circle Train
Res med Arctic Circle Train längs den underbart vackra sträckan genom fjällvärlden.
-Sörlänningar, boka av utlandsresan och åk norrut istället!
Resan är minst halva nöjet med Arctic Circle Train. De höga bergen och Torneträsk, Sveriges näst djupaste sjö, gör dig sällskap mot Abisko och strax innan tåget når Abisko turiststation ser du den berömda Lapporten. Du färdas nu genom den del av Sverige där polardag inträder i början av juni. Många åker långväga bara för att få uppleva det exotiska ljuset och för chansen att få se midnattssol!
Bild: Abisko nationalpark i ljus sommarnatt

Bild: Har du sovit sedan Stockholm så är det dags att vakna när tåget lämnar Kiruna, snart är vi i de svenska fjällen!
Se till att plocka full pott genom att kliva av på ett par hållplatser längs vägen. Här kommer förslag:
* Abisko med bl.a. Kungsleden, gränsförsvarsmuseum, Aurora Sky station och den vackra kanjonen ett stenkast från tågstationen. Kliv av på hållplats Abisko Turiststation och gå de få stegen till turiststationen där du erbjuds logi och annan service. Hållplats Abisko östra ligger i andra änden av byn, cirka 2,5 km promenad mellan hållplatserna.
* Nervkittlande tur in i Kåppasjokk-grottan, du kan t.ex. boka via Abisko turiststation (fjällstation) som kör på fasta datum med samling vid turiststationen, transfer ingår.
* Mitt på den populära vandringsleden genom Kärkevagge mot Trollsjön, hållplats Låktatjåkka station. En tydlig vandringsled leder dig genom Kärkevagge och med tåg till Låktatjåkka slipper du en del av uppförsbackarna i början av leden. Låktatjåkka-Trollsjön tur och retur är cirka 12 km med möjlighet till mycket avsvalkande bad i Trollsjön. Är du på semester själv och vill ha sällskap under vandringen, kan du även för Kärkevagge boka en guidad tur från Abisko turiststation inkl. transfer.
* Rallarkyrkogården och Rallarvägen, för Rallarkyrogården är Björkliden bästa hållplats medan Rallarvägen löper runt 5,5 mil i anslutning till Malmbanan.
Bild: Kärkevagge
Bild: Låktatjåkka station
I Kiruna kan du följa med på en guidad tur i LKAB gruva, järngruvan som äter sig in i Kiruna och har orsakat att ett helt nytt centrum byggts upp. Gruvturen går till en nedlagd del av gruvan som nu kallas "visningsgruva". Turen ger ganska lite tid att kolla på maskiner och gruvmuseum på egen hand, utan en stor del utgörs av att guiden pratar eller visar film, sedan går man vidare till nästa stopp. Är du intresserad av Kirunas historia och stadsomvandlingen så rekommenderar jag att du kollar in andra turer som ordnas i Kiruna, turistbyrå finns i gamla centrum.
Kombinera med Norge? Fullt möjligt. Sitt bara kvar på tåget så väntar fler naturscenerier. Cirka 45 minuter efter att tåget lämnat Riksgränsen nås Narvik vid norska kusten. På den norska sidan kallas järnvägen för Ofotbanen, och anses vara en av Norges vackraste tågsträckor (då kan man ju tänka den konkurrens som finns i Norge!!). För bästa vy över fjorden, försök få en plats på höger sida av tåget om du åker i riktning mot Narvik. Som tillägg kan nämnas att en stor del av det s.k. "Slaget om Narvik" under andra världskriget utspelade sig i trakterna runt järnvägen. Tyskarna trycktes mot den svenska gränsen innan segerlyckan vände för de förstnämnda och Norge kapitulerade.
Vid små hållplatser stannar tåget bara om det finns resenärer som har förbokat påstigning innan avgång från Kiruna / Narvik.
Tips! Boka tåg och logi i god tid. Under högsäsong innebär det flera månader i förväg, bokar du senare får du räkna med att vara lite flexibel vad gäller datum och att du kanske behöver betala för ett dubbelrum trots att du reser själv.
Resealternativ:
- Du kan åka med Vy hela vägen från Stockholm och Norrlandskusten, och köpa biljetter utifrån var du tänker kliva av och på tåget. Tåget heter populärt "Natt-tåget Norrland". Tyvärr erbjuder inte Vy den 3-dagarsbiljett som SJ hade när de körde norrlandstågen till Riksgränsen.
- Om du bor en bit upp i Sverige kan Norrtåg tågsemesterkort vara en idé. Passa på att se en stad eller två längs vägen och sikta sedan in dig på Gällivare eller Kiruna. Därifrån får du sedan köpa separata biljett(er). En vuxen får ta med två barn t.o.m. 15 år på tågsemesterkortet. Sträckan Gällivare-Kiruna trafikeras med länstrafikens bussar.
- Till Umeå kan du resa med SJ och sedan fortsätta därifrån. Sover du hellre på vandrarhem/hotell än på tåg, är detta sannolikt ett bra alternativ för dig. Det är också ett bekvämt alternativ om du vill dela upp en lång resa i två etapper.
Det kan vara värt att jämföra alternativ och se vad som blir bäst för dig :-). Min erfarenhet är att man inte ska vara rädd för att ta ett bonusstopp som inte ingår i ens ursprungliga resplan, det kan bli ett lyckokast. I björkarnas stad, Umeå, finns exempelvis Stora Hotellet som har sjöfartstema och är en upplevelse i sig! Ett annat "Ume-tips" är att besöka det unika kvinnohistoriska museet (fri entré).
Via SJ kan du boka alla tågbiljetter, även med andra operatörer. Specialerbjudanden som Tågsemesterkortet bokar du direkt med aktuell operatör, i det här fallet Norrtåg.
Föregående inlägg: Kurs i turskidåkning (Jämtland)
Nästa inlägg: Kustpärlor & världsarv
0 kommentarer | Skriv en kommentar
Skriv en kommentar