Under fliken "Tågluff" har jag samlat förslag som jag hoppas ska locka dig att prova tågluff i Sverige! Vi skulle lika gärna kunna kalla dessa upplevelser för tågresor, eller en traintrip istället för en roadtrip! 

I detta inledande inlägg delar jag med mig av mina erfarenheter av tågresande i Sverige. Är du ivrig och vill komma direkt till tips på förmånliga sommarrabatter och läsa om sommartåg till Västkusten och Jämtlandsfjällen, scrolla ner en bit :).

Jag vill passa på att slänga in brasklappen att under bloggens flik "Tågluff" ingår ibland sträckor med buss.

Bild: Tåg vid hållplats Abisko turiststation, SJ

Sveriges smidigaste tågluff / tågresa är antagligen Inlandsbanan, paketerat för turister men med stora möjligheter att skapa din egen resa genom Dalarna, Härjedalen, Jämtland och Lappland. Inlandsbanan mellan Mora och Gällivare är som en guidad tur på räls; slå dig ner i tågsätet, hör guidens berättelser och beskåda det skiftande landskapet utanför tågfönstret. Bli inte förvånad om tåget saktar in i vad du upplever som "mitt i ingenstans" för att plocka upp vandrare eller en familj som har en ensligt belägen sommarstuga! Inlandsbanan erbjuder, förutom enkelbiljetter och 14-dagarskort, färdiga paketupplevelser där hotell och aktiviteter ingår.

För dig som är mer av en stigfinnare, kan jag rekommendera att kika in banguiden på www.jarnvag.net. Där finner du tydlig information om hur Sveriges tågnät hänger ihop.

inlandsbanan.se
jarnvag.net

Bild: Vill du åka med? Fäll ut semaforen för att signalera till tågföraren. Råbäck station, Kinnekulle.

Sommartrafik på museijärnvägar

I Sverige finns flera nedlagda järnvägslinjer som lever upp under sommaren. Att skaffa information om Sveriges museijärnvägar inför resan kan öppna upp spännande möjligheter. Kanske väljer du att åka med tåg från den sevärda småstaden Nora till Pershyttans bergsmansby?! Eller glida fram genom Österlen med Skånska Järnvägars ånglok?

Att åka på en museijärnväg går inte fort, men du har ju semester! Ofta bjuds på nostalgi med ånglok och personal i tidstypisk klädsel.

Biljetter

Möjligheten att finna en smidig biljett för din resa varierar över landet. Mitt tips är att du bör titta efter 72-timmarsbiljett eller dylikt som ger fritt resande inom en viss region under den tid kortet gäller. Oftast får du denna typ av biljetter till ett förmånligt pris och det tycker jag är en schysst deal; jag reser mycket med er under min semester och ni ger mig ett bra pris i utbyte :-). Länstrafiken i Skåne samt Blekingetrafiken är två aktörer som erbjuder denna typ av biljett året om. Länstrafiken i Jönköping har ett kort som ger 10 fria "dygnsbiljetter" (ett dygn = 20 timmar) som får disponeras när du vill under 60 dagar. Detta kort kan passa dig som planerar att resa i norra Småland och längs södra delen av Vättern med buss och Krösatåg. I detta område ligger bl.a. Jönköping, Visingsö, Gränna, Tabergsgruvan, trästaden Eksjö m.m. 

Ofta startar tiden när du visar biljetten på första tåget, men det finns kort som följer dygnet, d.v.s. det aktiveras automatiskt 00:00 det datum du har valt för start.

Bild: Regionaltåg i Blekinge med slutdestination Karlskrona

Bekvämlighet

Åker du natt-tåg kan jag verkligen rekommendera att du lägger en extra slant på komfort. Det är mycket värt att få en skön natt och vakna utvilad på din destination.

Bild: Sovkupé på natt-tåg, SJ

Som fri och ledig turist har du förståss möjligheten att undvika de avgångar som är populära hos jobbpendlare om du vill ha lite mer plats ;-). 

På en del tåg kan du förbeställa mat och/eller så finns det en restaurangvagn eller s.k. bistro. Regionaltåg som TiB (Tåg i Bergslagen) erbjuder som regel en kiosk där du kan köpa en kopp kaffe eller en enkel fika. Företaget Snälltåget tar mat på tåg ett snäpp till, med varm mat serverad på riktigt porslin i restaurangvagn. Det kan vara riktigt trevligt! Speciellt om resan blir lång.

Bild: På väg mot nya äventyr! 

Lyxa till det?

Vill du ha ett extra komfortabelt säte på tåget, äta gott och bo bra, så kan du välja första klass-biljett och bra hotell som Vault hotell i Helsingborg, Varberg stadshotell, Hotell Knaust i Sundsvall, Stora Hotellet i Umeå och Grand Hotell Lappland i Gällivare (tidigare Quality Hotell Lappland). I Sverige stannar tåget allt som oftast mitt i stadens centrum och skulle den någon gång inte göra det brukar det finnas synkade busslinjer som tar dig sista biten.

 
Bild: Från tågfönstret på Inlandsbanan, någonstans mellan Sveg och Åsarna

SJ tågluffarkort

En glädjande nyhet sommaren 2020 var att detta kort nu erbjuds även vuxna :-). Tågluffarkortets stora fördelar är att den säljs till fast pris, gäller för obegränsat antal resor och ger utrymme för spontana infall under resans gång. Studenter och pensionärer får tågluffar-kortet till rabatterat pris. Sommarkort finns i tre varianter; 7, 15 eller 30 dagar. Studenter och pensionärer får rabatt. 2021 fanns även ett höstluffarkort på 7 dagar. Du hittar uppdaterad info på följande länk:
SJ tågluffarkort

Bild: Vart går din resa?!

Inlandsbanan och Norrtåg i samarbete, 14 dagars tågresekort

Inlandsbanan och Norrtåg, som trafikerar bland annat Västerbotten och Norrbotten, erbjuder ett tågresekort på 14 dagar, "swedrail". Du rör dig fritt i Inlandsbanans och Norrtågs järnvägsnät vilket gör att du kan besöka allt från Kristinehamn i Värmland till gruvstäderna Kiruna och Gällivare längst i norr. Eller göra en upptäcktsfärd genom Västerbotten med orter som Vindeln och Vännäs för att sedan styra mot Kalix och Haparanda.

Swedrail - Norrtåg (norrtag.se)

Sommartåg till Västkusten

Tågbolaget MTRX kör från Stockholm över Skövde, Herrljunga och Alingsås till Varberg, Falkenberg, Halmstad, Laholm och Båstad under sommaren. På MTRX hemsida kan du läsa mer om vad du kan uppleva på de olika orterna.

Våra destinationer | MTRX

Fjällvandring i Jämtland med tåg

Snälltåget kör sommartåg från Malmö med stopp i södra och mellersta Sverige, för att sedan fortsätta till Åre och Jämtlandsfjällen. De har flera bra tips på sin hemsida om hur du kan koppla ihop deras tåg med fjällvandring. Längs vägen stannar tåget även i Östersund som är en trevlig stad invid Storsjön med bl.a. historielandet Jamtli och vackra Frösön med hotell och spa.

Nattåg till Åre & Jämtland – sommar | Snälltåget (snalltaget.se)

Bild: Jämtlandsfjällen

Sommarkort med Tåg i Bergslagen (TiB)

Mina tågluffar "Sommar på Siljansbanan" och "Olja, järn & stål" passar som hand i handske med TiB sommarkort! Andra platser du kan ta dig till med tåg är bl.a. Falun och Örebro samt många mindre orter som kan vara minst lika sevärda. Kortet gäller i tre dygn (obs aktiveras 00:00) och 2020 fick två barn följa med gratis på en vuxens kort. Kortet beräknas komma tillbaka år 2022. 2021 kan du resa med SJ tågluffarkort istället. SJ tågluffarkort gäller på alla avgångar som körs av TiB (Tåg i Bergslagen).

Bild: Hofors, hit kan du resa med TiB sommarkort och utforska spåren efter ortens långa brukshistoria. Dessutom kan du lätt vandra rakt ut i naturen och slå upp ditt tält på en vacker plats. Hofors har fortfarande kvar sin järnindustri.