Att tågluffa i Sverige
Under fliken "Tågluff" har jag samlat förslag som jag hoppas ska locka dig att prova tågluff i Sverige! Vi skulle lika gärna kunna kalla dessa upplevelser för tågsemester, eller en traintrip istället för en roadtrip!
I detta inledande inlägg delar jag med mig av mina erfarenheter av tågresande i Sverige. Är du ivrig och vill komma direkt till tips på förmånliga sommarrabatter och läsa om sommartåg till Västkusten och Jämtlandsfjällen, scrolla ner en bit :).
Jag vill passa på att slänga in brasklappen att under bloggens flik "Tågluff" ingår ibland sträckor med buss.
Inlandsbanan och Snötåget
Sveriges smidigaste tågluff / tågsemester är antagligen sommarsäsongen på Inlandsbanan, paketerat för turister men med stora möjligheter att skapa din egen resa genom Dalarna, Härjedalen, Jämtland och Lappland. Inlandsbanan mellan Mora och Gällivare är som en guidad tur på räls; slå dig ner i tågsätet, hör guidens berättelser och beskåda det skiftande landskapet utanför tågfönstret. Bli inte förvånad om tåget saktar in i vad du upplever som "mitt i ingenstans" för att plocka upp vandrare eller en familj som har en ensligt belägen sommarstuga! Inlandsbanan erbjuder, förutom enkelbiljetter och 14-dagarskort, färdiga paketupplevelser där hotell och aktiviteter ingår.
Bild: Efter stopp i Sveg och Röjan, närmar sig Snötåget sin slutdestination Östersund.
Snötåget är Inlandsbanans vintervariant. Tåget är mest känt för att ta resenärer till fjäll- och vintersportorter samt för att erbjuda skidåkningspaket till exempelvis Åsarna. Men, Snötåget kan också vara en genväg till Östersund vintertid för den som reser från orter i Dalarna och en förbaskat fin resa (!) när snön lägger sig över skogarna i Orsa Finnmark.
För dig som är mer av en stigfinnare, kan jag rekommendera att kika in banguiden på www.jarnvag.net. Där finner du tydlig information om hur Sveriges tågnät hänger ihop.
Bild: Vill du åka med? Fäll ut semaforen för att signalera till tågföraren. Råbäck station, Kinnekulle.
Bekvämlighet
Åker du natt-tåg kan jag verkligen rekommendera att du lägger en extra slant på komfort. Det är mycket värt att få en skön natt och vakna utvilad på din destination.
På en del tåg kan du förbeställa mat och/eller så finns det en restaurangvagn eller s.k. bistro. Regionaltåg som TiB (Tåg i Bergslagen) erbjuder som regel en kiosk där du kan köpa en kopp kaffe eller en enkel fika, men inför en längre resa med regionaltåg packar jag alltid ner något ätbart i ryggsäcken. Företaget Snälltåget tar mat på tåg ett snäpp till, med varm mat serverad på riktigt porslin i restaurangvagn. Det kan vara riktigt trevligt! Speciellt om resan blir lång.
Bild: Tåg längs Höga Kusten
Lyxa till det?
Vill du ha ett extra komfortabelt säte på tåget, äta gott och bo bra, så kan du välja första klass-biljett och bra hotell som Vault hotell i Helsingborg, Varberg stadshotell, Hotell Knaust i Sundsvall, Stora Hotellet i Umeå och Grand Hotell Lappland i Gällivare (tidigare Quality Hotell Lappland). I Sverige stannar tåget allt som oftast mitt i stadens centrum och skulle den någon gång inte göra det brukar det finnas synkade busslinjer som tar dig sista biten.
En upplevelse med guldkant är Vildmarkståget! Det är en paketresa med tåg och guider bokade exklusivt för Vildmarkstågets resenärer. Övernattningarna sker bekvämt på hotell.
OBS! Första klass-kupéerna på reguljära tåg är lite olika beroende på typ av tåg, SJ snabbtåg 1:a klass har t.ex. högre standard än SJ regional 1 klass. Att välja första klass på de SJ regionaltåg som saknar servering kan vara en onödig kostnad, om du inte åker från Stockholm, Malmö eller Göteborg och tänker nyttja första klass-loungen på respektive station. När du bokar resan i SJ:s app eller på deras hemsida ser du med vilket / vilka tåg du kommer resa. Tåg tillhörande länstrafikbolag (Västtåg, Krösatåg m.fl.) har aldrig servering av mat och kör ofta med en standardklass för alla resenärer. Standardklassen uttrycks som 2:a klass i SJ:s biljettförsäljning.
Bild: Göteborg centralstation
Rabatter genom SJ prio
SJ prio är SJ:s kundklubb. Vill du börja med tågluff / tågsemester bör du genast gå med! Det är gratis. Du får tillgång till lokala rabatter i städer runt om i Sverige + Köpenhamn, t.ex. på café-och restaurangbesök, butiker, museum, digitala mordgåtor. Dessutom dyker det upp erbjudanden såsom när jag besökte Auschwitz i Malmö och fick billigare biljett och tågresa genom SJ prio. Varje SJ-resa ger poäng och efter ett tags tågresande kommer du också kunna belöna dig med att lösa in poängen mot en ny tågbiljett.
En rabatt som jag har märkt att flera missar är faktiskt att välja rätt resenärskategori, t.ex. att du som har möjlighet väljer biljett för pensionär istället för vuxen. Kolla också upp om du har rabatter via t.ex. matvarukedjan Coop.
SJ tågluffarkort
Tågluffarkortets stora fördelar är att den säljs till fast pris, gäller för obegränsat antal resor och ger utrymme för spontana infall under resans gång. Studenter, ungdomar och pensionärer får rabatt. Kortet är tillgängligt från mitten av juni till runt 20 augusti och du kan välja giltighet från 1,5 vecka till 30 dagar. Kortet har bra täckning då SJ kör tåg på de flesta banorna i Sverige samt till Oslo och Köpenhamn. Till Lappland t.ex. Abisko kommer du dock inte med SJ:s kort då SJ-tågen har slutdestination Umeå. Min semester 25 dagar genom Sverige gjorde jag med SJ tågluffarkort.
Ett alternativ om du planerar en längre tågsemester och längtar norrut men också kommer röra dig i tågnätet där SJ kör, är att köpa ett SJ tågluffarkort (med minsta möjliga antal dagar) och sedan lösa ett tågsemesterkort hos Norrtåg när du kommer längre norrut. Norrtåg trafikerar bland annat den spännande gränsstaden Haparanda.
Tågsemesterkortet - Norrtåg (kör längs Norrlandskusten från Sundsvall och uppåt samt mot Östersund, Storlien, Gällivare, Kiruna)
Bild: Vart går din resa?!
Sommartåg till Västkusten
Tågbolaget MTRX kör från Stockholm över Skövde, Herrljunga och Alingsås till Varberg, Falkenberg, Halmstad, Laholm och Båstad under sommaren. På MTRX hemsida kan du läsa mer om vad du kan uppleva på de olika orterna.
Fjällvandring i Jämtland med tåg
Snälltåget kör sommartåg från Malmö med stopp i södra och mellersta Sverige, för att sedan fortsätta till Åre och Jämtlandsfjällen. Transferservice från tåget till olika destinationer erbjuds så att du smidigt kan nå t.ex. Storulvån eller Funäsdalen på samma biljett. Snälltåget har flera bra tips på sin hemsida om hur du kan koppla ihop deras tåg med fjällvandring. Längs vägen stannar tåget även i Östersund som är en trevlig stad invid Storsjön med bl.a. historielandet Jamtli och vackra Frösön med hotell och spa.
Nattåg till Åre & Jämtland – sommar | Snälltåget (snalltaget.se)
Bild: Jämtlandsfjällen
Sommar i Bergslagen och Dalarna
Mina tågluffar "Sommar på Siljansbanan" och "Olja, järn & stål" passar som hand i handske med Tåg i Bergslagens sommarkort (om detta säljs) alternativt SJ:s tågluffarkort! SJ:s tågluffarkort är giltigt på TiB-tågen (Tåg I Bergslagen).
Tips! Har du en hopfällbar cykel räknas den som bagage och får tas med på samma premisser, det vill säga du får ta med så mycket bagage som du orkar bära utan hjälp.
Bild: Hofors i Gästrikland, hit kan du resa med SJ/TiB och utforska spåren efter ortens långa brukshistoria. Dessutom kan du lätt vandra rakt ut i naturen (Gästrikeleden går genom Hofors) och slå upp ditt tält på en vacker plats. Hofors har fortfarande kvar sin järnindustri.
Addera utflykt på museijärnvägar
I Sverige finns flera nedlagda järnvägslinjer som lever upp under sommaren. Att skaffa information om Sveriges museijärnvägar inför resan kan öppna upp spännande möjligheter. Kanske väljer du att åka med tåg från den sevärda småstaden Nora till Pershyttans bergsmansby?! Eller glida fram genom Österlen med Skånska Järnvägars ånglok?
Att åka på en museijärnväg går inte fort, men du har ju semester! Ofta bjuds på nostalgi med ånglok och personal i tidstypisk klädsel.
Resa förmånligt med regionala kollektivtrafikbolag (buss och tåg)
Mitt tips är att du bör titta efter 72-timmarsbiljett eller dylikt om du planerar att uppehålla dig flera dagar inom samma region. Så reser jag alltid i Skåne som har väldigt bra utbyggd kollektivtrafik med både buss och tåg. Och min resa "Kustpärlor och världsarv" gjorde jag med motsvarande biljetter på Blekingetrafiken där jag främst nyttjade tåget.
- Länstrafiken i Jönköping har ett kort som ger 10 fria "dygnsbiljetter" (ett dygn = 20 timmar) som får disponeras när du vill under 60 dagar.
- Mälartåg trafikerar främst Sörmland, Stockholm och Uppsala med anslutningar mot bl.a. Örebro och Sala. Mälartåg har en biljett som heter "5/30". Biljetten rymmer fem separata dygnsbiljetter som kan lösas in under 30 dagar, snittpris per dygnsbiljett 272 kr om du vill kunna åka i hela tågnätet samt på bussen till Trosa och lokalbussar (2023). Det finns möjlighet att begränsa biljetten till vissa sträckor och få ett lägre pris.
Bild: Regionaltåg i Blekinge med slutdestination Karlskrona
Bild: Ett tåg från Västtrafik har tagit mig till Falköping.
Föregående inlägg: Packning för tågluff
Nästa inlägg: Rundresor i Sverige
0 kommentarer | Skriv en kommentar
Skriv en kommentar