Degerhamn och Södra Möckleby bjuder på annorlunda sevärdheter i form av en geologisk trädgård och kunskapspunkten Navet som tar dig in i stenarnas värld. Mitt i allt syns spåren efter tillverkning av alun och kalk.

Jag är tillbaka i Södra Möckleby för att uppleva platsen en gång till! Följa den fina vandringsleden Bergstigen, omgiven av lummig natur och lämningar efter alun-och kalktillverkning, men även få besöka den geologiska trädgården. Idag har jag ingen som väntar på mig, jag tar det piano och sedan får vi se :-). I värmen skänker den lilla grottan skön avsvalkning!Förutom vandringsleden finns det en behändig grusväg som gör det möjligt att plocka ut några godbitar utan att gå hela leden. Söder om Södra bruket kommer en gång-och cykelväg med härlig strandtallskog :-).
 Du kan även knyta ihop vandringsleden med Albrunna kalkbrott -då blir det en rejäl promenad!

OBS! Har du med dig barnvagn, blir det bökigt att ta sig fram på de delar av vandringsleden som inte följer vägar.       

Bild: Vandringsleden Bergstigen

Från Kalmar C tar du buss till Mörbylånga, därifrån beställer du så kallad närtrafik till Södra bruket. Kom ihåg att förboka närtrafik! Det finns mycket att se kring Södra Möckleby, inklusive att bada i havet, så det är kanske bäst att boka in en övernattning. På Södra bruket finns vandrarhem, se deras hemsida för mer information. 
Du kan även använda dig av Ölands klassiska färdmedel, cykel! Sommartid kan du hyra cykel i Mörbylånga och sedan trampa dig ett par mil söderut genom världsarvet Södra Ölands odlingslandskap.