Vandrarhem, inte bara för vandrare -men det är bra att vara lite självgående! Mina  bokningar av vandrarhem har lett mig till logi på alla möjliga platser; hembygdsgårdar, bondgårdar, bruksherrgårdar, stuverihus, f.d. regementen och helt vanliga bostadshus!

Ett klassiskt vandrarhem bygger på principen att du till stor del sköter dig själv, och det är därför du betalar ett lägre pris. Dusch och toalett delas med andra gäster, om inget annat framkommer. Det finns ett gemensamt gästkök där du kan förvara och laga mat. 
Kom ihåg att ta med handduk och sänglinne, och att sovsäckar inte alltid får användas istället för sänglinne. De flesta vandrarhem erbjuder möjlighet att köpa till handduk och sänglinne, oftast bäddar du själv. Det finns även vandrarhem som mer liknar enkla hotell, med eget badrum och mer service inkluderad i priset.

Precis som för hotell finns det inte en standard, men utgå från att vandrarhem innebär en enklare logi, så blir du glad för allt extra! Nyckeln till att bli nöjd är som alltid att kolla upp innan du bokar, eller så är du en sådan som känner dig hemma oavsett.

Bild: Ölands Skogsby vandrarhem

Sovsal
Det absoluta budgetalternativet! Här betalar du för en bädd, inte ett rum. Sovsalen delas med anda gäster liksom duschar och toaletter. Män och kvinnor har ofta separata sovsalar, men kolla innan du bokar i fall detta är viktigt för dig. Den som väljer sovsal får räkna med begränsat privatliv och att andra gäster kan anlända i princip när som helst på dygnet.

Observera att fjällstationer kan ha liknande system, där de fyller upp bäddarna i rummen vilket innebär att du kan få byta rumskamrat(er) under din vistelse. Kolla vad som gäller innan bokning, det kan vara läge att betala mer och få ett helt eget rum om du vill ha det som ditt.

Bild: Innergård på vandrarhem i Halmstad

Vett och etikett i gästköket
I köket är du oftast tilldelad en plats i kyl respektive skafferi. Storhandling rekommenderas med andra ort inte! I frysen är det ofta mer fritt fram, men även där gäller etikettregeln att alla ska få plats.

Är ni ett stort sällskap som vill laga en 5-rätters middag tillsammans i godan ro, så är det sannolikt bättre att ni hyr hela vandrarhemmet. Annars kommer det att anlända fler hungriga gäster som vill använda köket, eller, efter en stunds tålmodig väntan, kräver det :-)!Vandrarhem Larsbo gård
 

Vandrarhem Jädraås herrgård 


Free to take / Varsegod
Mat över? Många vandrarhem tillåter att gästerna lämnar kvar mat som är fräsch. Märk maten "free to take" / "varsegod", det betyder att andra gäster får ta maten. Detta gäller förståss även omvänt, finner du något du vill ha och det står "free to take", är det fritt fram. 

Ingår frukost?
Frukost ingår som regel inte. En del vandrarhem erbjuder frukost som tillval, antingen serverad som buffé eller i form av en förberedd frukostbricka. Frukosten är vanligen av mer traditionell art, såsom gröt, fil, smörgåsar, ägg etcetera. Många vandrarhem vurmar för att ha med något lokalt, t.ex. bröd från ett närliggande bageri eller en kompott på bär som värden själv plockat.

Bild: Sommarfrukost på Rävhagens vandrarhem (det fanns förståss mer att välja på)

Köpa matsäck - picnic
Speciellt på fjällstationer är det vanligt att du kan köpa till lunchmatsäck av det som finns på frukostbordet. Extra godsaker framställda för de som köpt lunchmatsäck förekommer. Som regel bör du ha med dig en egen termos, men eventuellt kan du hyra eller köpa en termos.

Ibland erbjuder vandrarhem paket med lunchmatsäck inkluderad, det kan t.ex. vara ett vandrarhem som har fina vandringsleder inpå knuten och som erbjuder en färdig paketlösning med boende, frukost och matsäck.

Om du frågar med viss framförhållning, kan du säkert få köpa till en matsäck på alla vandrarhem som erbjuder frukost. 

Vy från verandan på vandrarhemmet i Fågelsjö, den lilla byn som rymmer ett världsarv!

Städning 
Städning ansvar du för själv både på rummet och i gästköket etcetera. De flesta vandrarhem erbjuder städning av rummet vid avresa mot en avgift, ofta runt 200 kronor. En del vandrarhem inkluderar avresestädning av rummet i grundpriset, detta framgår vid bokning.

Gemensamma duschar och toaletter städas regelbundet av personal, men detta är förståss ingen anledning till att göra badrummet ogästvänligt! Allmänt hyfs förväntas, för allas trevnad.

Bild: Åre vandrarhem

Tips! Till dig som tagit dig tid att läsa hela vägen hit! Vill ha extra service såsom avresestädning och sänglinne, boka ett vandrarhem eller ett rum där detta är inkluderat i grundpriset. Att boka ett rum med klassisk vandrarhemsstandard och sedan betala för extra service var tjänst för sig, brukar bli dyrare.