Vågor och blåst slår obarmhärtigt mot slänten. Jag kan inte låta bli att undra, tänk sådana här dagar 1944 när människor som flytt över havet i båtar och inkvarterats i detta flyktingläger, satt de här och tittade ut över ett ilsket vatten, påmindes om flykten från Baltikum...? 

Bild: Badhus? 

När kriget går mot sitt slut tar Doverstorp emot kvinnor som befunnit sig i koncentrationsläger. Doverstorp består då av ett 100-tal baracker som var och en har kapacitet att hysa runt 15 personer. Ingen av dessa baracker finns kvar, men du kan se husgrunder och rör, och det finns skyltar som markerar var vissa byggnader har stått. 

Bild: Kvinnor som anlänt Doverstorp via Norrköping, foto taget på Norrköpings stadsmuseum

Ta del av P4 Östergötlands inslag om lägret i Doverstorp:
Arno minns flyktinglägret i Doverstorp - P4 Östergötland | Sveriges Radio 

Hitta hit: Söder om Finspång, nära den lilla landtungan mellan sjöarna "Sundet" och "Glan". Kommer du från Össby passerar du mellan sjöarna, färdas uppför en backe, sedan kommer en bommad grusväg på vänster hand. Stanna här och gå ner mot vattnet så kommer du på flyktinglägret. Kommer du fram till Mo Gård har du åkt för långt. 
Färdas du med cykel kan du även ta nästa grusväg förbi röda hus som troligen tillhör Mo Gård, då kommer du rakt på husgrunderna (fordonstrafik förbjuden på denna väg).