Stora Småland! Det går verkligen inte att få med sig hela blomsterrabatten i en enda resa! Under 2017 gjorde jag en rundresa som inkluderade Kalmar "Rikets lås", kuststaden Västervik och Astrid Lindgrens Småland.

Bättre tur med vädret kunde jag knappt ha haft! Dock blev det tajt med tid, så vis av den erfarenheten har jag lagt till en övernattning i Eksjö när jag nu delar med mig av resan. Längst ner föreslår jag även ett alternativ för dig som inte vill eller kan åka bil.

Jag startade resan med tåg från Linköping och fick en fin färd genom det östgötska och småländska landskapen som start på semestern:-). Som bonus kan du självklart välja att spendera en dag eller två i Linköping.

Bild: Västervik

Dag 1-2: Kalmar och upptäcktsfärd i staden som kallades "Rikets lås".  Besök Kalmar slott som vaktar inloppet till staden. Utforska Kalmar länsmuseum där det bl.a. finns en utställning om regalskeppet Kronan som gick under i en sjöstrid utanför Öland. Och missa inte maffiga Stortorget! Blir du badsugen finns den lilla badplatsen "Kattrumpan" i centrum. Kvarnholmens pizzeria kan besökas för att inhandla en god pizza, de har även vegansk pizza.

Bonus: Ta cykelfärjan Dessi till Färjestaden på Öland och se Kalmar från vattnet! För, en sjöfartsstad bör förståss ses från en båt :-). Om du vill hyr du cykel i Kalmar eller i Färjestaden och passar på att se lite av Öland innan du tar färjan tillbaka. Den fina lilla byn Ölands Skogsby med närliggande utomhusutställningen "Porten till Alvaret" är ett förslag.

Kalmar Rikets lås 

Bild: Kalmar

Bild: Sjöstrid, Kalmar Länsmuseum

Dag 3: Ta buss till Västervik. På turistbyrån kan du hämta en guide som tar dig på stadspromenad genom Västervik med mysiga kvarter, historiska platser och Naturum Västervik. Västerviks läge invid havet gör också staden till en vår-och sommarpärla. 

Bild: Västervik

Dag 4: Hämta ut en hyrbil på morgonen. Dagens färd går i sagornas och berättelsernas spår. Första stoppet är jättens fest på Garpendansberget! Sedan fortsätter färden till Astrid Lindgrens Vimmerby och vidare till Mariannelund med omgivande miljöer. I Mariannelund finns Filmbyn, inspelningsplatser för Astrid Lindgrens filmer samt Mariannelunds herrgårdspark. Från Mariannelund, kör till Eksjö som är dagens slutpunkt. (Effektiv körtid Västervik - Eksjö är drygt 2 timmar)

   
Bilder: Astrid Lindgrens Näs

Dag 5: En hel dag att ägna åt Trästaden Eksjö. Här finns även Smålands militärhistoriska museum och ett lokalhistoriskt museum, samma ingång och samma entréavgift :-).

Dag 6: Tillbaka mot Västervik med stopp vid t.ex. Vimmerby hembygdsgård, ravinen Skrole Hie eller Gladhammars gruvor. Ytterligare ett alternativ är att resa sydöst till Lönneberga över bl.a. Kråkshult, innan du styr mot Västervik. Denna väg ska vara vacker enligt boken "Nya Upplev Sverige" och effektiv körtid till Västervik blir drygt två timmar. 

Bild: Vimmerby hembygdsgård

Om du inte kan eller vill åka bil: På väg från Linköping kliver du av i Gamleby och besöker Garpedansberget. När du har besökt Kalmar och Västervik, tar du buss till Vimmerby och Eksjö, de ligger längs samma linje (Jönköpings länstrafik). Buss-linjen slutar i Nässjö som är knutpunkt för tåg. Här kan du checka in på Hotell Högland och njuta av en skön eftermiddag med bubbelpool, massagestolar, gym, bastu och restaurang innan du tar tåget hem -en härlig avrundning på denna resa!