Nyfiken på Inlandsbanan?! Mina tips till dig :-)
Inlandsbanan är möten med människor, upplevelser, friheten att kliva av nästan var som helst, chans till trevliga återseenden längs någon annan del av järnvägen...Inlandsbanan är också att färdas vilsamt längs räls som har lagts med stora vedermödor, och jag skickar en tacksam tanke till rallare och kokerskor som har sett till att tågen kan rulla fram bland skog och myr!
Inlandsbanan är en tågresa som är smått unik. Tåget tuffar på genom Sveriges inland, genom små samhällen som få känner till och har inte bråttom på sin färd. Du gör helt rätt i att anamma tågets tempo och ta dig tid att upptäcka inlandet. Inlandsbanan är "slow travel".
De tre vackraste sträckorna på Inlandsbanan enligt mig, utan inbördes ordning:
* Mora - Orsa
* Svenstavik - Östersund
* Vaikijaur - Gällivare
Ta chansen!
Passa på att besöka mindre och i glesbygd belägna platser, för när det kommer till att ta dig till sådana platser är Inlandsbanan svårslagen i tågvärlden! Kanske blir det en ljus sommarnatt invid Vindelälven i Blattnicksele?! Eller en guidad visning av gården "Bortom Åa" i Fågelsjö, en av sju gårdar som valts ut som stolta representanter för världsarvet Hälsingegårdar, på engelska "Decorated Farmhouses of Hälsingland".
Tänk på att det är just en INLANDsbana
I inlandet väntar barrskogar, älvar, sjöar, myrar, de skogsklädda bergen och de öppna jordbrukslandskapen. Vill du även se kalfjäll och höga toppar, kliv av tåget i t.ex. Gällivare och ta buss till Saltolukta för en natt på fjällstationen. Andra alternativ är Sorsele för vidare färd med buss till Ammarnäs och Vindelfjällen, Vilhelmina för färd med buss längs Vildmarksvägen till Saxnäs och Klimpfjäll eller Storuman där du byter till bussen som tar dig längs Blå vägen till Hemavan (Västerbottens lokaltrafik). Bussen är billigare till Ammarnäs, Saxnäs, Klimpfjäll och Hemavan än till Stora sjöfallet och Saltolukta.
Guide
På varje tåg mellan Mora och Gällivare finns en tågvärd som bland annat fungerar som guide. När du åker på Inlandsbanan ingår m.a.o. guidning under tågfärden, och det gör Inlandsbanan ännu mer till en upplevelse där resan är en del av målet. Blir du så intresserad att du vill hoppa av och se mer, så stannar Inlandsbanan nästan överallt! I appen Storyspot finns korta berättelser om många av platserna längs Inlandsbanan och en del av berättelserna finns även inspelade på engelska och tyska. Perfekt när du blir nyfiken på en plats som inte ingått i guidningen!
Sugen på att stanna men hittar inget ledigt boende på platsen och vill inte packa tältet?
Ibland kan du pyssla ihop det genom att boka logi i en närliggande stad eller by som trafikeras av Inlandsbanan, och nyttja det faktum att det finns ett norrgående och ett södergående tåg per dag för att göra en dagsutflykt till den sevärdhet du längtar efter!
Länstrafikbolagens bussar ska vi inte heller glömma bort när det kommer till möjliga färdmedel, länkar längre ner. Tänk på att undvika snäva bytestider mellan tåg och buss. Det riskerar bara att leda till stress, men samtidigt finns det en charm i att du faktiskt behöver anpassa dig lite -allt är inte tillgängligt "on demand" utan bussen går ett par gånger per dag. Vid min senaste resa i södra Lappland kombinerade jag buss och Inlandsbanan med gott resultat.
Inlandsbanemuseet i Sorsele
På det välfyllda Inlandsbanemuseet i Sorsele får du intressant information om denna järnväg, som inte alls höll på att bli av! Du hittar museet i stationshuset tillsammans med en liten butik, café och turistinformation. Inlandsbanan gör ett kort stopp här och du hinner med en snabb visit. Vill du besöka museet i lugn och ro, handla något och ta en fika eller tunnbrödsmörgås på caféet rekommenderar jag att du kliver av i Sorsele. Senare på kvällen kan du ta en buss till Ammarnäs i Vindelfjällen och stanna en natt eller två alternativt checkar du in i Sorsele och tar en lugn dag; kanske ett dopp i älven och en pizza på hembygdsgården?! Gillar du närproducerat och hudvård rekommenderas även ett besök på ekologiska hudvårdsmärket Ljung of Lappland i Sorsele.
Fika och mat
Till pausen i Fågelsjö rekommenderar jag att du beställer en smörgås eller bulle av personalen från Fågelsjö gammelgård, det ger trevlig variation till de plastförpackade konditoribitar som finns i tågets kiosk :-). När personalen serverar dig på perrongen i Fågelsjö kan du för en stund tänka dig in i hur här såg ut när hästdragna kolryssor anlände stationen i kall vinter för att tippa kol i tågets vagnar...Till dig som tycker att maten är en del av upplevelsen vill jag även rekommendera stoppet på Bergmans gårdsbutik, här stannar tåget vid restaurangen!
Är du vegan bör du kolla upp menyn i förväg. I Moskosel på Rallarmuseet var det inget problem att få vegetarisk tacotallrik utan ost under min tur. Och till sommarsemester 2022 har Hook & Cup på stationshuset i Sorsele en vegansk smörgås som dock var slut när jag kom, men de trollade istället fram en smörgås med grillad paprika och veganska dammsugare (snabb inhandling gäller om du inte ska kliva av här, kanske för säkerhets skull ringa och förbeställa!). Och Åsarna Ski Center, dår tåget gör ett matuppehåll, har infört vegansk lasagne på sin meny :-)!
Ta del av mitt äventyr på Inlandsbanan
Följ länken;
Här får du fler tips på sevärdheter längs Inlandsbanan;
Visa mig alla inlägg taggade med Inlandsbanan, tack :-)
Uppdaterat 2022. Se även Inlandsbanans hemsida.
Norrbottens länstrafik t.ex. Arjeplog, Moskosel, Gällivare, Kiruna samt förbindelser mellan Jokkmokk och Boden-Luleå om du vill komma på eller lämna Inlandsbanan.
Västerbottens lokaltrafik har bl.a. buss längs Vildmarksvägen för den delen som är i Lappland / Västerbottens län samt förbindelser mot Umeå om du vill komma på eller lämna Inlandsbanan. Även förbindelser till Borgafjäll, Dorotea, Vilhelmina m.fl.
Länstrafiken Jämtland-Härjedalen t.ex. Sveg, Ytterhogdal, Strömsund, stadsbussarna i Östersund samt förbeställd trafik (=ring och boka i förväg) till Jormvattnet med flera platser längs jämtländska delen av Vildmarksvägen.
Kristinehamn-Mora / Mora-Kristinehamn: Se Inlandsbanans tidtabell för direkttåg sommartid. Finns på Inlandsbanans hemsida och i broschyren.
Uppdaterad 2022
Föregående inlägg: Korså bruk (Dalarna)
Nästa inlägg: Fäbodleden Finnäs Fäbodar (Gästrikland)
0 kommentarer | Skriv en kommentar
Skriv en kommentar