Inlandsbanan är möten, friheten att kliva av nästan var som helst, chansen till trevliga återseenden längs någon annan del av järnvägen. Inlandsbanan är också att färdas vilsamt längs räls som har lagts med stora vedermödor, och jag skickar en tacksam tanke till rallare och kokerskor som har sett till att tågen kan rulla fram bland skog och myr!

 

Min tur längs Inlandsbanan var verkligen späckad med intryck och upplevelser. Jag komponerade min egen resa med ett 14-dagars-kort som även inkluderade gratis buss på bl.a. linjen Saltoloukta/Kebnats-Stora Sjöfallet-Ritsem. 

På det välfyllda Inlandsbanemuseet i Sorsele får du intressant information om denna järnväg, som inte alls höll på att bli av! Du hittar museet i stationshuset tillsammans med en liten butik, fik och turistinformation.

De tre vackraste sträckorna på Inlandsbanan enligt mig, utan inbördes ordning:
* Mora - Orsa
* Svenstavik - Östersund
* Vaikijaur - Gällivare

Ta del av mitt äventyr på Inlandsbanan
Följ länken;

Inlandsbanan

Tänk på att det är just en INLANDsbana som tar dig genom Dalarna, Härjedalen, Jämtland och mitten av Lappland; det är mycket ängar, skog och myrar. Vill du även se kalfjäll och höga toppar, kliv av tåget i t.ex. Gällivare och ta buss till Saltolukta för en natt på fjällstationen. Andra alternativ är Sorsele eller Storuman för vidare färd mot Ammarnäs och Vindelfjällen.

Låt plånbok och personliga preferenser avgöra upplägget för resan, budget eller lyx?
Tåget stannar vid restauranger längs vägen, ja, det parkerar faktiskt ett stenkast från restauranger! Du kan äta gott och lokalt i bl.a. Vaikijaur och bo på lyxiga Grand Hotell Lappland i Gällivare, men det är också fullt möjligt att övernatta på vandrarhem och enklare hotell. Mitt tips för dig som drar åt budgethållet är att inte vara för snål, utan också unna dig lite bekvämlighet och ett par goda måltider under resan.

Guide
På varje tåg från Mora hela vägen till Gällivare finns en tågvärd som fungerar som guide under resan. När du åker på Inlandsbanan ingår m.a.o. guidning under tågfärden, och det gör Inlandsbanan unik i Sverige. Blir du så intresserad att du vill hoppa av och se mer, så stannar Inlandsbanan nästan överallt!

Packningstips!
Kom ihåg att ta med en midjeväska eller liten ryggsäck, du vill inte traska runt med den stora väskan när du kollar på sevärdheter :-). På tåget säljs smörgåsar och enklare fika. Du behöver inte ta med mat, då tåget stannar vid restauranger längs vägen!