Inlandsbanan är en tågresa som är smått unik. Tåget tuffar på genom Sveriges inland, genom små samhällen som få känner till och har inte bråttom på sin färd. Du gör helt rätt i att anamma tågets tempo och ta dig tid att upptäcka inlandet. Inlandsbanan är "slow travel". Här kommer mina bästa tips till dig, för en härlig semester i inlandet :-).

 
 

De tre vackraste sträckorna på Inlandsbanan enligt mig, utan inbördes ordning:
* Mora - Orsa
* Svenstavik - Östersund
* Vaikijaur - Gällivare

Ta chansen!
Passa på att besöka mindre och i glesbygd belägna platser, för när det kommer till att ta dig till sådana platser är Inlandsbanan svårslagen i tågvärlden! Kanske blir det en ljus sommarnatt invid Vindelälven i Blattnicksele?! Eller en guidad visning av gården "Bortom Åa" i Fågelsjö, en av sju gårdar som valts ut som stolta representanter för världsarvet Hälsingegårdar, på engelska "Decorated Farmhouses of Hälsingland". 

Tänk på att det är just en INLANDsbana 
I inlandet väntar barrskogar, älvar, sjöar, myrar, de skogsklädda bergen och de öppna jordbrukslandskapen. Vill du även se kalfjäll och höga toppar, kliv av tåget i Sorsele för vidare färd med buss till Ammarnäs och Vindelfjällen, Vilhelmina för färd med buss längs Vildmarksvägen till Saxnäs och Klimpfjäll eller Storuman där du byter till bussen som tar dig längs Blå vägen till Hemavan (Västerbottens lokaltrafik). Ytterligare ett alternativ är buss från Gällivare till Saltolukta för en natt på fjällstationen (båt som synkar med bussen tar dig sista biten). Bussen är billigare till Ammarnäs, Saxnäs, Klimpfjäll och Hemavan än till Stora sjöfallet och Saltolukta.

Bild: Ankomst till Saxnäs, jag valde att hoppa av vid Trappstegsforsen och gå de sista kilometrarna fram till byn

Bild: På väg till  Klimpfjäll med lokaltrafikens bussar. Påstigning i Vilhelmina, går även bra att hoppa på i Saxnäs (Västerbottens lokaltrafik).

Bild: Vy över Klimpfjäll från utsiktsplatsen Klimpfjällsgubben

Guide
På varje tåg mellan Mora och Gällivare finns en tågvärd som bland annat fungerar som guide. När du åker på Inlandsbanan ingår m.a.o. guidning under tågfärden, och det gör Inlandsbanan ännu mer till en upplevelse där resan är en del av målet. Blir du så intresserad att du vill hoppa av och se mer, så stannar Inlandsbanan nästan överallt! I appen Storyspot finns korta berättelser om många av platserna längs Inlandsbanan och en del av berättelserna finns även inspelade på engelska och tyska. Perfekt när du blir nyfiken på en plats som inte ingått i guidningen!

Sugen på att stanna men hittar inget ledigt boende på platsen och vill inte packa tältet?
Ibland kan du pyssla ihop det genom att boka logi i en närliggande stad eller by som trafikeras av Inlandsbanan, och nyttja det faktum att det finns ett norrgående och ett södergående tåg per dag för att göra en dagsutflykt till den sevärdhet du längtar efter! 
Länstrafikbolagens bussar ska vi inte heller glömma bort när det kommer till möjliga färdmedel, länkar längre ner. Tänk på att undvika snäva bytestider mellan tåg och buss. Det riskerar bara att leda till stress, men samtidigt finns det en charm i att du faktiskt behöver anpassa dig lite -allt är inte tillgängligt "on demand" utan bussen går ett par gånger per dag. Vid min senaste resa i södra Lappland kombinerade jag buss och Inlandsbanan med gott resultat. För att få en bild av platsläget på Inlandsbanan ringde jag kundtjänst någon dag innan jag tänkte resa med tåget, sedan köpte jag biljett direkt av tågvärden. Om det känns bättre för dig, kan du likväl förköpa biljett i god tid.

Besöka Inlandsbanemuseet i Sorsele
På det välfyllda Inlandsbanemuseet i Sorsele får du intressant information om denna järnväg, som inte alls höll på att bli av! Du hittar museet i stationshuset tillsammans med en liten butik, café och turistinformation. Inlandsbanan gör ett kort stopp här och du hinner med en snabb visit. Vill du besöka museet i lugn och ro, handla något och ta en fika eller tunnbrödsmörgås på caféet rekommenderar jag att du kliver av i Sorsele. Senare på kvällen kan du ta en buss till Ammarnäs i Vindelfjällen och stanna en natt eller två alternativt checkar du in i Sorsele och tar en lugn dag; kanske ett dopp i älven och en pizza på hembygdsgården?! Gillar du närproducerat och hudvård rekommenderas även ett besök på ekologiska hudvårdsmärket Ljung of Lappland i Sorsele.

Bild: Inlandsbanemuseet

Fika och mat
Till pausen i Fågelsjö rekommenderar jag att du beställer en smörgås eller bulle av personalen från Fågelsjö gammelgård, det ger trevlig variation till de plastförpackade konditoribitar som finns i tågets kiosk :-). När personalen serverar dig på perrongen i Fågelsjö kan du för en stund tänka dig in i hur här såg ut när hästdragna kolryssor anlände stationen i kall vinter för att tippa kol i tågets vagnar...Till dig som tycker att maten är en del av upplevelsen vill jag även rekommendera stoppet på Bergmans fisk och vilt, här, liksom i Åsarna, stannar tåget vid restaurangen! 

Vegan?
I Moskosel på Rallarmuseet var det inget problem att få vegetarisk tacotallrik utan ost under min tur. Och till sommarsemestern 2022 har 
Hook & Cup på stationshuset i Sorsele en vegansk smörgås som dock var slut när jag kom, men de trollade istället fram en smörgås med grillad paprika och veganska dammsugare. Snabb inhandling gäller om du inte ska kliva av i Sorsele, för säkerhets skull ringa och förbeställa?! På Bergmans fisk och vilt har de även lakto-vegetarisk mat, kolla upp om du kan specialbeställa en justerad maträtt. Dessa nämnda alternativ till trots, som vegan bör du både kolla menyn i förväg och höra dig för om vad som serveras som "vegetariskt alternativ" på Åsarnas buffé. Souvas brukar förekomma i flera maträtter på tågmenyn, detta är renkött (så behöver du inte fundera på det).

Ta del av mitt äventyr på Inlandsbanan
Följ länken;

Inlandsbanan

Här får du fler tips på sevärdheter längs Inlandsbanan;

Visa mig alla inlägg taggade med Inlandsbanan, tack :-)


Hitta rätt bolag för Länstrafikens bussar när du vill göra en utflykt eller komma på/lämna Inlandsbanan samt anslutning Kristinehamn

Uppdaterat 2022. Se även Inlandsbanans hemsida.

Norrbottens länstrafik t.ex. Arjeplog, Moskosel, Gällivare, Kiruna samt förbindelser mellan Jokkmokk och Boden-Luleå om du vill komma på eller lämna Inlandsbanan.
Västerbottens lokaltrafik har bl.a. buss längs Vildmarksvägen för den delen som är i Lappland / Västerbottens län samt förbindelser mot Umeå om du vill komma på eller lämna Inlandsbanan. Även förbindelser till Borgafjäll, Dorotea, Vilhelmina m.fl.
Länstrafiken Jämtland-Härjedalen t.ex. Sveg, Ytterhogdal, Strömsund, stadsbussarna i Östersund samt förbeställd trafik (=ring och boka i förväg) till Jormvattnet med flera platser längs jämtländska delen av Vildmarksvägen.
Kristinehamn-Mora / Mora-Kristinehamn: Se Inlandsbanans tidtabell för direkttåg sommartid. Finns på Inlandsbanans hemsida och i broschyren.


Uppdaterad 2022