På denna resa tar vi tåget längs Blekinges kust, och stannar i bland annat mysiga Karlshamn och världsarvsstaden Karlskrona. 

Bild: Karlskrona, Marinmuseum

Ska du resa under sommaren bör du kolla efter Blekingetrafikens fina specialerbjudanden, "sommarkort". 24-timmarsbiljett finns året om. För att tjäna på 24-timmarsbiljett behöver du sannolikt göra minst två stopp. Har du rest med en stadsbuss och ska till en annan stad, lägg in hela resan då det kan vara samma pris för stadsbuss + tåg som bara tåg om du reser genom flera zoner. . 

Det finns  en mängd båtturer att välja mellan sommartid, med smygstart i maj och början av juni. Båtar går från flera platser såsom Karlshamn, Ronneby och Karlskrona, och erbjuder goda möjligheter att uppleva skärgård, militära befästningar i världsarvet, Nättraby kyrka m.m. m.m.


Bonusdag: Börja tågsemestern med en dag eller två i Kristianstad, Skåne. Promenera i den värdefulla våtmarken Vattenriket och gör ett besök på Naturum, fika i Tivoliparken och upplev Regionmuseets utställningar. Sedan kliver du på tåget som tar dig raka vägen till Blekinge. 

Dag 1
Första stopp kan läggas i Mörrum eller Sölvesborg. I Mörrum kan du promenera Laxaleden antingen nedströms eller uppströms Mörrumsån. Om detta låter intressant är ett tips att söka rätt på den digitala kartan där du kan mäta ut en lagom lång runda. I Sölvesborg finns Sölvesborgs museum och konsthall, Sölvesborgs slottspark, naturreservatet Ryssberget i utkanten av staden m.m. Har du extra gott om semester kan du kliva av i Sölvesborg och åka till Hanö belägen cirka fyra kilometer ut i havet, hit tar du dig med buss och båt i reguljärtrafik. Enligt legenden har en drake störtat på Hanö...

Bild: Laxaleden

Dag 2
Karlshamn är en mysig stad med bl.a. trevliga serveringar, lokala butiker och flera museum belägna inom bekvämt promenadavstånd från varandra. Inte heller är det långt mellan dessa platser och tågstationen. Vid inloppet till Karlshamn vakar Kastellet som nås med båt under sommaren. Vill du även ta dig utanför stadskärnan till Stärnö och/eller Boön så rekommenderar jag en extra dag här. 

Det finns ett STF-anslutet vandrarhem som ligger nära både den mysiga stadskärnan och tågstationen. De erbjuder även cykeluthyrning. Med cykel går det lätt att nå Stärnö och Boön.

Bild: Karlshamn, Kastellet i bakgrunden

Dag 3
Ett stopp i Bräkne Hoby ger möjlighet att besöka ett litet samhälle som nog går många förbi. De flesta turister verkar styra färden mot Snittingfallet, men jag skulle själv prioritera kyrkan och parken vid biblioteket en kort promenad från tågstationen.
Behöver du handla mat finns affär inom synhåll från tågstationen.

Fortsätt nu mot Ronneby.

Dag 4 
Ägna en skön dag i Ronneby brunnspark och i kulturkvarteren. Under sommaren kan du även åka på båtutflykt.

Flera hotell erbjuder cykeluthyrning. Har du en extra dag här, eller är särskilt intresserad av sjöfart, kan du cykla ut till havet och Saxemara båtvarv. Saxemara är ett småskaligt träbåtsvarv och det enda kvarvarande av detta slag längs Blekinges kust. Varvet ligger cirka sju kilometer från centrala Ronneby. 

 

Bilder: Ronneby brunnspark. Ronneby stad.

Dag 5-6
Idag kliver du på tåget till Karlskrona. Stanna minst två nätter i denna stad, ett av Sveriges världsarv. Karlskrona har mycket att erbjuda, bl.a. Blekinge museum, guidade turer med olika teman, Marinmuseum och egna strövtåg i världsarvsstaden. Du kan även besöka Kristianopel, det är tyvärr lite krångligt att ta sig dit med kollektivtrafik men i Karlskrona finns en elbilspool som betalas med app och som jag själv är nyfiken på att prova. Gillar du att vandra, kanske du istället vill passa på att ta del av Blekingeleden? Etapp 14 respektive 15 ansluter mot Kristianopel och "Kustbussen" (linje 500, Blekingetrafiken) ger möjlighet att kliva av och på i bland annat Fågelmara, Brömsebro och Bröms.

 

Bilder: Karlskrona

Öresundståg: Öresundståg trafikerar Karlskrona från Malmö. Tåget kan vara delat, där den initialt främre delen går till Kristianstad där denna del kopplas bort, medan de bakre vagnarna fortsätter till Karlskrona. Tågdörrarna är märkta med destination så att du redan från början kan välja rätt vagn, blir det ändå fel så bara gå bakåt i tåget tills det står Karlskrona på trafikinformationen i vagnen.

Är du sugen på mer?
Ta tåget till Kalmar! Det går dagligen flera tåg till Kalmar utan byte. Ett annat alternativ är Kustbussen linje 500 (Blekingetrafiken) som trafikerar Karlskrona-Kalmar.