En stadspromenad med konstnärligt tema i Hallands äldsta stad. Stråken i Gamleby följer det medeltida gatunätet och dess kullerstensgator mynnar mot Hästtorget, där ett unikt teckningsmuseum är beläget.


Laholm är lite av en doldis bland Hallands kända kustpärlor Varberg och Halmstad. Det är en stad väl värd ett besök, som bl.a. döljer ett unikt teckningsmuseum, en spännande prisbelönt stadspark och en orginell mekanisk sammandrabbning mellan två riddare som spelas upp från Rådhuset. 
 

Bild: Konstverk

Jag rekommenderar att följa stadsvandringen, som både bjuder på en hel del offentliga konstverk bekostade genom de s.k. Laholmsspelen och mer klassiska sevärdheter. Missa inte en liten avstickare till det stramt stiliga vattenkraftverket "Statkraft" och ruinerna av Lagaholms slottsruin. En informativ stadsvandringsbroschyr finns att hämta på turistbyrån på Hästtorget.

Bild: Teckningsmuseet

Bild: Keramik på Teckningsmuseet

Runt Stortorget och Hästtorget hittar du restauranger och caféer, och här dominerar de lokala företagen istället för stora kedjor. Centralt belägen invid ån Lagan finner du ett fiskerökeri med butik och restaurang. 

Bild: Stadsparken


I Laholm gäller det att skilja på tågstationen i utkanten av Laholm och buss-stationen i centrum. Snabbast för de flesta är att åka tåg till Laholm station och där ta den anslutande bussen till buss-stationen, du bör m.a.o. boka biljetten till Laholm busstation men kolla så att resan går med tåg för byte till buss i Laholm. Enklare än vad det kanske låter :-).

 Stadshotellet ligger mitt i den vackra stadskärnan, invid Hästtorget. Ett vandrarhem finns cirka fem minuters promenad från stadskärnan. Ska du bara bo en natt i Laholm och verkligen vill ta in den vackra stadskärnan och få semesterkänsla, rekommenderar jag att du bokar Stadshotellet.

Bild: Vill du ha grönt under fötterna, kan du följa den s.k. naturstigen nära ån Lagan