Handpappersbruket i Lessebo är det enda i Sverige som på hantverksmässigt och småskaligt vis producerar pappersprodukter för kommersiell försäljning. Kika gärna in i deras butik om du är ute efter något unikt!

Utöver butiken erbjuder handpappersbruket även guidade visningar och aktiviteter som "tillverka ditt eget papper". Jag tror att det är så du upplever Lessebo handpappersbruk bäst; besök butiken eller delta i en aktivitet, spontanbesök utan guide i utställningen en trappa ner ger inte så mycket. 

Mellan pappersbruket och tågstationen ligger en parkmiljö som rymmer "brukskåkar" och fina grönytor för picnic. Här finns också ett par informationsskyltar för dig som vill veta mer om Lessebos historia.
 Tåg från Kalmar eller Göteborg till Lessebo station. För bruksområdet och Lessebo handpappersbruk går du uppför backen med stationen i ryggen, när du ser de röda husen på Smedsgatan kan du vika in höger mot husen så kommer du rätt. 

 Ta bussen till Kosta med glasbruk och möjlighet att se glasblåsning. Du må tro att du är på väg rakt ut i småländska skogen och det stämmer på sätt och vis, men när bussen stannar vid glasbruket kliver du av i i något som liknar ett mindre köpcentrum. Det gamla bruksområdet ligger en kort promenad bort i bussens färdriktning (du kan även åka med en hållplats till).