Semester i Västerås med möjlighet att uppleva båtutflykter, mat och historia. Det tidigare slakteriet har byggts om till en mysig miljö med saluhall och flera restauranger, bl.a. det helvegetariska Veggoköket! Jag har bott bra på Hotell Arkad, ett prisvärt och centralt beläget hotell.

Bild: Vallby friluftsmuseum

I Västerås bildades 1623 Sveriges första gymnasium, Rudbeckianska efter sin grundare. Förutom att vara platsen för Sveriges första gymnasium, är också den nuvarande huvudbyggnaden från 1855 Sveriges äldsta gymnasiebyggnad som fortfarande används som gymnasium. Invid domkyrkan finns också Sveriges enda bevarade skolfängelse, Proban. 

Dag 1: Besök mysiga Vallby friluftsmuseum där du bl.a. kan gnugga geniknölarna på COWs ordmuseum. Sedan kan stegen gå mot mot Länsmuseet och/eller Västerås Konstmuseum som ligger nästgårds tågstationen. 

Dag 2: Sommarnöje -åk på båtutflykt med Rederi Mälardalen. Kanske till Birka om du vill fortsätta på det historiska spåret?! Ett blött alternativ till båtutflykt är att besöka äventyrsbadet Kokpunkten, där du även kan välja lugn relax med olika sorters bastu och en pool med massagestrålar. Strax bredvid relaxen finns en utomhuspool med utsikt över Mälaren, den delas med övriga Kokpunktsgäster. 

Om du blir kvar i Västerås idag så rekommenderar jag en promenad till Domkyrkan och pittoreska Kyrkbacken. I Domkyrkan kan du bland annat ta del av de många epitafierna från svensk stormaktstid. Epitafierna är omsorgsfullt utförda minnestavlor över bortgångna högt uppsatta män och kvinnor. Domkyrkan i Västerås har Sveriges största bestånd av epitafier från svensk stormaktstid. Intill Domkyrkan ligger Proban, Sveriges enda bevarade skolfängelse. Ett stopp här brukar många tycka är lite spännande! Kyrkans sommarcafé är en trevlig plats för en paus. 

Dag 3: Besök Slakteriet, ät gott från någon av restaurangerna och botanisera bland det rikliga utbudet av småskaligt producerade livsmedel och drycker som du kan köpa med dig hem. Du tar dig enkelt hit genom en kort resa med stadsbuss, hållplats Kolvägen.

Hann du inte med Domkyrkan igår så tycker jag att du även bör kika in där, innan det är dags för hemresa :-).

Bonusdag: Besök Anundshög och Badelunda om du är historieintresserad! Bussförbindelse och (sommar)café finns.

Bild: Slakteriet

Bild: Utsikt över Västerås från Skyspa (Hotell Plaza)

Bild: Så här fint kan det vara i Västerås när det är riktig vinter med snö och is. Elba, en av Västerås turbåtar vid kaj.Bild: Hotell Arkad