Bergööska huset i Hallsberg är ett perfekt stopp för ett par timmars trevligt uppehåll i tågresan :-). Här finns en stor modelljärnväg med fantastisk detaljrikedom, den Bergööska våningen med bland annat vackra personliga väggmålningar, årets sommarutställning samt ett café.

2021 handlar sommarutställningen om kvinnor som kämpat för rösträtt. Vid målande porträtt av kvinnorna får vi bekanta oss med dem och deras kamp för rösträtt i Sverige.

I ett intilliggande hus, som du kan nå genom en "inomhusbro", finns modelljärnvägen där jag kan rekommendera att du verkligen stannar till, tittar på miljöerna och trycker på knapparna...


Bergööska huset ligger väldigt bra till i Hallsberg, bara cirka fem minuters promenad från järnvägsstationen och ungefär lika kort från Hotell Stinsen. Att ha en stor modelljärnväg i Bergööska huset känns väldigt passande, då tillkomsten av ett stationshus 1862 lyfte samhället och utvecklade Hallsberg till en järnvägsknut. Bilden här bredvid är tagen framför Hallsberg station och föreställer en rallare.