Järnframställning, olja och stål förenar denna tågresa i Bergslagen. Vi besöker bland annat den unika Oljeön, Strömsholm kanal och en bergsmansgård i Söderbärke.

En variant på denna resa skickade jag in till en tävling om Sveriges bästa tågluffar. "Olja, järn & stål" utsågs till ett av de 10 bästa bidragen! Även om jag gärna hade vunnit första pris och fått tågbiljetter, var det väldigt roligt att en sådan här ganska otraditionell luff lyckades konkurrera med resor som fokuserade på bad, fika och klassisk norrlandsupplevelse.

Smidigast sker "Olja, järn & stål"" sommartid då du kan nyttja Tåg i Begslagens sommarkort och resa obegränsat i tre dagar. Det går också att vandra en del av sträckan på en pilgrimsled om du så vill!

Kuriosa: Du kommer att färdas längs en järnvägslinje som först byggdes som ett komplement till Strömsholms kanal, vars primära syfte var att underlätta transport av järnmalm från Bergslagen till Stockholm. Strömsholms kanal börjar i Smedjebacken vilket gjorde att transporterna fortfarande var besvärliga norr om denna ort. Att förlänga sträckan med en järnväg blev lösningen. Idag kallas denna järnvägslinje ibland för "Bergslagspendeln" och går mellan Ludvika och Västerås. 

Bonusdag
I Västerås finns mycket att välja mellan: Folkhemsturen, historiska sevärdheter, Västmanlands museum, en båttur på Mälaren (sommartid) samt förståss butiker och restauranger.

Dag 1
Kliv på tåget i Västerås och åk till vackra Ängelsberg med en rik industrihistoria. Besök världsarvet Engelsbergs bruk, ät en vällagad lunch på Nya serveringen och följ med på en tur till Oljeön. Under eftermiddag-kväll går färden vidare till Fagersta.

Info: Besök på Oljeön och guidningar av bruket ordnas sommartid. Öppetider för Nya serveringen och Café Höjden, se deras hemsida. Det kan vara knepigt att finna logi i Ängelsberg, du kan därför välja att fortsätta till Fagersta under kvällen.

Dag 2
Utforska Fagersta. Här kan du t.ex. besöka mysiga Västanfors, Fagersta bruksmuseum och Fagersta brukssamhälle med bl.a. egnahemsbebyggelse från 1950-talet. Efter några timmar i Fagersta kliver du på tåget mot Söderbärke och Smedjebacken

Bild: Västanfors, Fagersta

Jag rekommenderar att du kliver av i Söderbärke och besöker kyrkbyn, för att sedan åka sista biten till Smedjebacken med en senare förbindelse (tåg eller buss). Kyrkbyn är vackert beläget invid Hagudden och mötet mellan sjöarna Norra och Södra Barken

- I Söderbärke kan du besöka bergsmansgården Baggströmska gården som också är Söderbärkes hembygdsgård. I juni och juli är även Paul Erikssonmuseet med träskulpturer öppet, alternativt kontakta hembygdsföreningen och hör dig för om visning på andra tider. Både Baggströmska och Paul Erikssonmuseet ligger i Söderbärke kyrkby. Från tågstationen är det cirka 1,5 km lätt promenad men du kan passa på att proviantera på ICA-affären längs vägen och när du ska åka vidare kan du istället ta buss som avgår från t.ex. hållplats "Kyrkskolan" :-). Du får också se Söderbärke stationshus som är ett fint litet stationshus, byggt runt sekelskiftet 1800/1900 och beläget invid sjön Östra Sveten.

Bild: Vy mot Söderbärke kyrkby, Söderbärke kyrka i bakgrunden

Vid Söderbärke kyrka, som började byggas under 1300-talet, kommer du i kontakt med pilgrimsleden Romboleden. Om du nu plötsligt fick en väldans vandringslust (!) och vill gå de cirka 14 km till Smedjebacken ska du söka information om "Romboleden etapp två". Möjlighet till övernattning på mysiga Wanbo herrgård längs vägen, en riktig fläkt av semester bara det! Romboleden följer till stora delar sjön Norra Barken och kommer in i Smedjebacken via Flatenbergs hytta. Romboleden fortsätter sedan mot Ludvika och når så småningom Trondheim i Norge!

Bild: Längs vägen vid Flatenbergs hytta

- När du går av tåget i Smedjebacken gör du det vid ett av Erik Lallersteds stationshus, internationellt uppmärksammade vid sekelskiftet 1800/1900. Är du intresserad av kulturella aktiviteter är det värt att undersöka om Meken har något på programmet.
I Smedjebacken finns vandrarhem.

Dag 3-4

Gå på ett givande strövtåg i Smedjebacken, starten för Strömsholms kanal. Packa gärna ner en matsäck och duka i gröngräset på hembygdsgården. Strövtåget är en extra kul aktivitet eftersom många inte tar sig tid att kolla in Smedjebacken! Och missar då ett och annat, som du kommer kunna berätta för dem om :-).


  


Bilder: En smed i Smedjebacken! Och industribyggnaderna vid hamnen.

Ganska nära Smedjebacken ligger Flogbergets gruva, en spännande miljö med lång historia! Ta buss från resecentrum i Smedjebacken till hållplats Lernbo rv 66 och promenera sedan cirka en kilometer till gruvan. Från samma hållplats kan du sedan fortsätta med bussen till Ludvika. Guidningar av Flogberget ordnas sommartid.

Om du inte åker till Flogberget, tar du istället tåget direkt till Ludvika. I Ludvika finns bl.a. det sevärda hembygdsmuseet med en helt egen gruvanläggning innehållande allt som behövs ovan jord för att driva gruvan. Jag kan också rekommendera en promenad till Hammarbacken och sedan något gott från den sommaröppna kiosken vid sjön Väsman. 

Bild: Ludvika hembygdsgård

Hemresa: Vill du inte åka samma väg tillbaka går det tåg från Ludvika till bland annat Örebro. Du kan köpa två sommarkort med TIB och resa med kort nummer två till Örebro. Bussarna i Örebro län ingår så du kan t.ex. göra en utflykt till Kavat skofabrik och butik i Kumla.