Denna resa börjar och slutar under de svenska beredskapsåren. Där i mellan ska vi göra en utflykt till svensk stormaktstid och 1800-tal.

Turen genomförs med bil. Vår startpunkt är Karlstad, dit du kan ta dig med kollektiva färdmedel och hyra bil om du så önskar. Några passande låtar i bilen kanske kan vara The green fields of France (t.ex av Seth Station), Karolinens bön (Sabaton), Ruina Imperii (Sabaton), Min soldat 1940 (Ulla Billqvist)😄?!

Bild: Brigadmuseum

Dag 1: Karlstad. Besök Brigadmuseum och Krigsflygfält 16, det sistnämnda ligger ca 30 min med bil från Karlstad. Runda av med att besöka fredsmonumentet på Stora torget i Karlstad, som en kontrast till kriget!

Bild: Vandrarhemmet i Karlstad låg på det gamla regementet!

Dag 2: Kör nordväst mot Eda skans och Eda skans museum i Åmotfors. Eda skans var en gång i tiden den viktigaste gränsposteringen mot Norge. På museet skildras norsk/svensk gränshistoria från stormaktstidens år 1644 till början av förra seklet. Museet är öppet från slutet av maj till mitten av september.

Om du inte räds grusvägar kan du fortsätta mot Sjöänd skans (Fort 118) I annat fall kan du fortsätta direkt till Töckfors där det är lämpligt att övernatta. 

Töckfors läge nära norska gränsen gjorde områdets byar mycket utsatta för härjningar under 1500-1600-talets krig mellan Sverige på ena sidan och Danmark-Norge på andra sidan.


Bild: Sjöänd skans / Fort 118

Har du ork och tid kvar är det fint att ta en promenad längs Töckfors kanal. Starta från Sveavägen och gå mot de broar över kanalen som ligger mellan Hagavägen och Bieserts väg, det finns gångstigar.


Bilder: Töckfors kanal

Dag 3: Haldens fästning, Norge. Besök den imponerande fästningen där en kula satte spiken i kistan för den svenska stormaktstiden. I den svenska nationalsången må sjungas om att "Du tronar på minnen från fornstora dar" och "Jag vet att Du är och Du blir vad du var". Mer sant är att den svenska stormakten rasade som ett korthus för att aldrig återuppstå.

Efter Halden åker du tillbaka till svenskt territorium. Till Parsetjärns skans från år 1940 är det cirka 50 minuter med bil. Skansen är lätt att besöka med skyltar som berättar om platsen.

Stående i Parsetjärns skans har du nu fötterna i Dalsland. Vill du bygga på turen med en bonusdag och gillar skogspromenader, är det knappt tre mil från Parsetjärn till Tresticklans nationalpark. Vill du återvända till Karlstad kan du ta vägen över akvedukten i Håverud, du har då cirka 2,5 timme till Karlstad (närmaste väg till Karlstad tar knappt två timmar).

Bild: Semesterkänsla :-)