För många av oss är Österlen som ett annat land! Landskapet, den "typiskt skånska" (danska!) bebyggelsen och en kontinental känsla.

Vandring är ett underbart sätt att upptäcka landskapet och med lätt packning och dagsetapp på max en mil behöver det inte bli ansträngande. I denna tur på fem-sex dagar kombineras vandring med buss och eventuellt tåg. Kanske t.o.m. ångtåg?!

 

Bonus: Åk ångtåg mellan Brösarp och S:t Olof. Upptäck Österlen i stilla mak och mitt i härligheten! Vill du, kan du fortsätta en bit till, med dressin. Mer info på Skånska järnvägar

Dag 1: Upptäck härliga Ystad, Kommisare Wallanders hemstad med medeltida hus och välbevarade gamla handels-och hantverkargårdar. 

Bild: Ystad

Dag 2: Besök Kåseberga och Ale stenar, kollektivtrafik finns från Ystad. Ale stenar har även kallats "Sveriges Stonehenge".  

Bild: Kåseberga

Dag 3: Ta buss till den pittoreska byn Skåne Tranås och övernatta på Skåne Tranås vandrarhem. Besök chokladföretaget Österlenchoklad och strosa runt på byn. Efter en natt på vandrarhemmet väntar mumsfrukost. (SkåneExpressen buss 4, Skånetrafiken, Ystad län). 

Bild: Frukost på vandrarhemmet i Skåne Tranås (Munkamöllan)

Dag 4: Ta bussen till Brösarp (SkåneExpressen buss 4, Skånetrafiken). Vandra genom det vackra landskapet och övernatta på Skeppargården i Haväng, en korsvirkesgård belägen ett stenkast från havet. Du kan ta Skåneleden i ena riktningen och Backaleden i andra riktningen. Turen är ca 7 km enkel väg så det är en njutarvandring!  
Alternativ till nämnda är att vandra mot Hallamölla, där det finns möjlighet att övernatta på på en hästgård (Hallamölla Gård) och lägga in en extra dag med turridning.

Bild: Vandring Haväng

Dag 5: Från Brösarp, ta SkåneExpressen buss 3 till Kivik eller Simrishamn. 

- Kivik. Besök den spännande Kiviksgraven från bronsåldern och ta en fika på mysiga Cafe Sågmöllan som ligger precis bredvid. Även jag som varken äter mjölk eller ägg fann gott fika här.
Alternativt kan du vandra Skåneleden från Kivik till Stenshuvud nationalpark med ett stopp vid Kiviksgraven, promenera sedan mot Svabesholm naturreservat till busshållplats Mellby skola (cirka 10 km totalt). Kanske väljer du då en extra övernattning innan återresa till Ystad.

Bild: Stenshuvud nationalpark

- Simrishamn, en småstad där du kan besöka Autoseum (
www.autoseum.se) eller gå på stadspromenad bland pastellfärgade hus. Från Simrishamn tar Pågatåget dig vidare till Ystad utan byten.

Från Kivik / Mellby skola hoppar du på buss tre igen och byter till Pågatåg mot Ystad i Simrishamn.
Från Simrishamn tar Pågatåget dig vidare till Ystad utan byten.

Dag 6: Mot Ystad, om du inte reste vidare igår.

Denna tur är enkel att genomföra med kollektivtrafik. SkåneExpressen buss 3 och 4 täcker nästan hela resvägen så det är få linjer att hålla reda på. Genom att lösa 24-timmars och 72-timmarsbiljetter på Skånetrafiken är det bara att kliva på.
Kom ihåg att packa lätt -beställ sänglinne och frukost. 

Bild: Hästmöte längs vägen