För många av oss är Österlen som ett annat land! Landskapet, den "typiskt skånska" (danska!) bebyggelsen och en kontinental känsla.

Vandring är ett underbart sätt att upptäcka landskapet och med lätt packning och dagsetapp på max en mil behöver det inte bli ansträngande. Flera av mina riktigt fina dagsutflykter till fots har jag gjort på Österlen. I denna rundtur har jag lagt in flera förslag på vandring, för den som så önskar. 

Turen börjar och slutar i Ystad, som ibland kallas "Porten till Österlen". Ystad trafikeras med tåg från Malmö. Har du väntetid i Malmö (den kommer nog inte bli så lång!) rekommenderar jag att du söker dig in på tågstationen och går till gången bakom de kända kedjornas butiker där du köper dig något gott att äta eller en smarrig bulle! Alternativt besöker du Sankt Jakobs stenugnsbageri i det grönskimrade huset som kallas för Glasvasen och som ligger precis invid tågstationen. Underbart gott bröd!

 

Bonus: Åk ångtåg mellan Brösarp och S:t Olof. Upptäck Österlen i stilla mak och mitt i härligheten! Vill du, kan du fortsätta en bit till, med dressin. Mer info på Skånska järnvägar

Dag 1: Upptäck historiska Ystad. Kommissarie Wallanders hemstad med medeltida hus, välbevarade gamla handels-och hantverkargårdar och Sveriges äldsta hotell. Här kan du också besöka Ystads studios visitor center och dyka in i filmens värld.

Bild: Ystad

Dag 2: Besök Kåseberga och Ale stenar. Ale stenar har även kallats "Sveriges Stonehenge"! Observera att det kan vara fullt med besökare här under högsäsong. Vill du ha lite mer plats, promenera bort från Ale Stenar och Kåseberga hamn.
PS Du kan hyra cykel från www.rentabike.se om du vill göra en cykelutflykt, det är cirka 18 km till Kåseberga enkel väg. Sydkustleden går på asfalterad cykelbana till Hammars backar, sedan lämnar du cykelleden och följer Kustvägen sista biten.

Bild: Kåseberga

Dag 3: Ta buss till den pittoreska byn Skåne Tranås och övernatta på Skåne Tranås vandrarhem Munkamöllan. Besök chokladföretaget Österlenchoklad och strosa runt på byn. Österlenchocklad har även ett veganskt sortiment. Efter en natt på vandrarhemmet väntar mumsfrukost.  (SkåneExpressen buss 4, Skånetrafiken). 

Bild: Frukost på vandrarhemmet i Skåne Tranås (Munkamöllan)

Dag 4: Ta bussen till Brösarp (SkåneExpressen buss 4, Skånetrafiken). Vandra genom det vackra landskapet och övernatta på Skeppargården i Haväng, en korsvirkesgård belägen ett stenkast från havet. Du kan ta Skåneleden i ena riktningen och Backaleden i andra riktningen. Turen är ca 7 km enkel väg så det är en njutarvandring!  
Alternativ till nämnda är att vandra mot Hallamölla, där det finns möjlighet att övernatta på på en hästgård (Hallamölla Gård) och lägga in en extra dag med turridning.
Eller vandra i kuperade Brösarps norra backar och kanske en övernattning i Brösarp?!

Bild: Vandring Haväng

Dag 5: Från Brösarp, ta SkåneExpressen buss 3 till Kivik eller Simrishamn. Här kommer tre förslag:

- Kivik. Besök den spännande Kiviksgraven från bronsåldern och ta en fika på mysiga Cafe Sågmöllan som ligger precis bredvid. Även jag som varken äter mjölk eller ägg fann gott fika här. 
- Kivik och Stenshuvud nationalpark. Vandra Skåneleden från Kivik till Stenshuvud nationalpark med ett stopp vid Kiviksgraven. Besök nationalparken och promenera sedan mot Svabesholm naturreservat till busshållplats Mellby skola (cirka 10 km totalt). Är du sugen på detta förslag, överväg en övernattning i trakterna av Kivik om du vill hinna med ett längre besök i nationalparken och också besöka deras naturum. 
Från Kivik alternativt Mellby skola hoppar du på buss tre igen och byter till Pågatåg mot Ystad i Simrishamn.

Bild: Stenshuvud nationalpark

- Simrishamn, en småstad där du kan besöka Autoseum (
www.autoseum.se) eller gå på stadspromenad bland pastellfärgade hus och lokala butiker samt besöka kyrkan som började byggas redan under 1100-talet. Från Simrishamn tar Pågatåget dig vidare till Ystad utan byten.

Dag 6: Mot Ystad.

Denna tur är enkel att genomföra med kollektivtrafik och förslagsvis löser du 24-timmars -eller 72-timmarsbiljetter på Skånetrafiken.
Kom ihåg att packa lätt -beställ sänglinne och frukost. 

Bild: Hästmöte längs vägen