Inne på slagskeppet Kronans däck får jag känslan av att man skulle vilja ha lite mänskligt sällskap!

Kronan har sin eviga vila på Kalmar länsmuseum och det är en utställning som kommer riktigt nära...Jag besökte museet 2014 och par år senare kompletterade museet med "Barnens Superkronan!" en utställning för barn där barn även har varit medskapare av utställningen!

Bild: Stortorget, 2017

Vi hoppar fram till 2021. Jag bara måste besöka Kalmar, Stortorget, Domkyrkan igen! På Stortorget kan man verkligen känna vibbarna av den betydelse som staden Kalmar har haft! I Domkyrkan hänger vapensköldar för mäktiga släkter, och närheten till hav och sjöfart märks i utsmyckningen.

I staden som kallades "Rikets lås" vill jag även besöka dess främsta vaktpost, nämligen Kalmar slott. Slottet har det mesta som kan förväntas av en befäst borg i kungens tjänst; dramatiska berättelser, kanoner, fånghåla, lönngång... och en prinsessa som dubbar alla barn som klarat Kalmar slott kluriga utmaningar!

Det är lätt att bli betagen av det maffiga slottet. Men bara en liten bit bort, på motsatt sida slottsallén bakom pampiga byggnader, ligger spåren av det tidiga Kalmar. Dåtidens stad låg i skottgluggen för Kalmar slott, varför en ny stad (nuvarande Kvarnholmen) byggdes upp ett stycke bort.


Stadsparken är en populär oas invid slottet. Stadsvandringar, arrangeras av både Kalmar länsmuseum och Turistbyrån med olika teman under högsäsong. Kalmar länsmuseum och Sjöfartsmuseum Kalmar. Ta färjan Dessi till Färjestaden och besök Ölands choklads café i hamnen och/eller hyr en cykel och se världsarvet Södra Ölands odlingslandskap (det dräller av sevärda platser!).
Åker du med tåget Kustpilen mot Linköping kan du besöka Greta Garbo museum i Högsby och gå på augusti-marknad i Hultsfred. Greta Garbo museum är öppet juli-augusti, för grupper året om.  

Tåg från Linköping (Kustpilen). Som bonus får du en fin färd genom det småländska landskapet och ser det pittoreska stationshuset i Rimforsa. Kommer du från väster eller syd kan det passa bättre att kliva på i Göteborg eller Alvesta. Flera tågoperatörer trafikerar Kalmar, men du ser alla alternativ på sj.se.


uppdaterad 2021-07