En morgon 1906 vräktes 200 personer från sina hem! Det var arbetare på sulfitfabriken i Mackmyra som tillsammans med fruar och barn tvingades bort från hus och hem. Orsaken var att arbetarna krävde att få organisera sig i fackförbund.

En minnessten över Mackmyrastrejken har rests på Trollsvedsvägen i Valbo (Gävle). 
Området där sulfitfabriken låg finns kvar men själva verksamheten är nerlagd och hus rivna.

För övrigt dök det upp två pojkar när jag besökte stenen. De jagade Pokemon, och är antagligen väldigt ovetande om att arbetarklassen för drygt 100 år sedan började den långa jakten på rimliga arbetstider och rätt att organisera sig.. Xtrafik buss 91 från Gävle eller Sandviken till Mackmyravägen alternativt stads-eller länsbuss till Valbo Köpcentrum.

 Hitta hit: Ta Valbovägen - Mackmyravägen - följ sedan skylt in på Trollsvedsvägen. 

Vill du se sulfitfabriken gör du en högersväng från Trollsvedsvägen. Följ Mackmyravägen så ser du snart fabriksområdet på höger sida. Området ligger bakom stängsel men syns väl från vägen. Tyvärr revs nyligen (2017) ett av husen som jag väldigt gärna hade velat fotografera, nu är det bara traditionellt tråkig industrilada!
Ytterligare ett snäpp längre ner på Mackmyravägen kommer du till en avtagsväg mot Mackmyra Bruk. Patronen på Mackmyra Bruk var delägare i sulfitfabriken under tiden för strejken.