Visste du att världsmarknadspriset för järn under 1700-talet och början av 1800-talet sattes i värmländska Kristinehamn?


När jag satte mig på tåget trodde jag att färden gick bort från järnets bygder, men icke :-). Från Kristinehamn skeppades järn från Bergslagen ut på Vänern och här hölls Fastings marknad för järnhandeln fram till 1903. Nuvarande Vågparken var malmtågens  slutdestination, här vägdes malmen innan det lastades för utskeppning.

På mitt strövtåg genom den vackra stadskärnan möter jag en man som kan det mesta om stadens historia och han berättar för mig om piraten som ligger begravd invid kyrkan. Graven ska vara något utöver det vanliga och det hade varit roligt att följa upp detta spår, men tiden räcker inte denna gång. Tänk om det faktiskt finns en piratgrav där? Eller i vart fall en väldigt annorlunda grav?! 


Kristinehamn har tagit fram en karta för stadspromenad så att du får hjälp att hitta till smultronställena. Det finns även bra informationsskyltar uppsatta för nyfikna turister och hemestrande lokalbor :-). Mitt i Kristinehamn ligger det lokala museet Kristinehamns historiska.