Jag och min ryggsäck på äventyr längs Inlandsbanan! Hela turen är runt 13 dagar och ger dig verkligen mycket upplevelse! 

Något av det som väntar dig
- Naturscenerier vid Helvetesfallet och Storstupet
- En tidsresa på Jamtli  
- Paus vid Polcirkeln
- Rallarmuseet
- Tåg som parkerar vid restaurangen!

Alla lokalbussar jag tog ingick i Inlandsbanans 14-dagarskort. Längs ner hittar du en alternativ variant av turen med avslut i Östersund.

Bild: Kulturhistoria längs rälsen, flottarränna till vänster

Dag 1: Mora - Östersund. Landa på Inlandsbanan och ta in stämningen! Sträckan Mora-Orsa är enligt mig en av de tre vackraste längs Inlandsbanan. Tåget kommer också att göra ett fabulöst stopp över Helvetesfallet och Storstupet. Har du tur med vädret, får du dessutom runda av dagen med en vacker solnedgång över Storsjön når tåget når Östersund.
Kom gärna i god tid till Mora och kika på stadens eget "Hall of fame" innan avgång! Du hittar "Hall of fame" i stationshuset. 

Bild: Jämtland

Dag 2: Östersund; har du bara en dag här är det historielandet Jamtli du ska satsa på! Om du sedan har ork kvar är det trevligt att ta en promenad till Badhusparken och Surfarbukten. Har du redan sett Jamtli kan du lägga mer krut på det intilliggande museet inomhus eller ta stadsbuss till Frösön med möjlighet till fina vyer över Storsjön och mot Oviksfjällen (denna buss ingår ej i 14-dagarskortet). På Frösön finns kulturstigar och Stocketitt

Dag 3: Östersund - Arvidsjaur - Arjeplog. Idag rullar tåget in i Lappland. Efter lunch kan det vara läge att kika ut genom fönstret och se Storumans kulturminnesmärkta stationshus. Du kan självklart kliva av här i Storuman men i denna tur går vi av i Arvidsjaur. Fortsätt med lokalbuss till Arjeplog och Sveriges djupaste sjö Hornavan. Jag har flera gånger bott på Hotell Hornavan, vars sköna relaxavdelning vetter mot sjön Hornavan.

Bild: Vy från Hotell Hornavan, med Sveriges djupaste sjö utanför fönstret

Dag 4: Arjeplog; besök Silvermuseet och Doktorsgården. Har du tid kvar, vandra Vaukaleden och/eller upp till Öberget. 

Jag tycker att Arjeplog är 100 gånger mysigare än Arvidsjaur. Tänk dock på att det är glest med avgångar på sträckan Arjeplog - Arvidsjaur, så föredrar du sovmorgon på hotellet dag 5 framför mysfaktor, bör du ta buss till Arvidsjaur under eftermiddagen. Du kan förståss också välja att lägga in ett dygn i Arjeplog; vandra Vaukaleden (eller hyr bil på plats och gör en utflykt), njuta av en kväll på relaxavdelningen på Hotell Hornavan och dag fem besöka Silvermuseet innan du tar eftermiddagsbussen för en natt i Arvidsjaur (dag 5 nedan blir då dag 6 o.s.v.). 

Dag 5: Morgonbuss till Arvidsjaur om du inte anlände hit igår kväll. Du kan låsa in din packning på tågstationen medan du "gör stan". Sevärda platser är Lappstaden (samernas kyrkstad som jag hellre säger!), Arvidsjaur kyrka samt hembygdsgården med kulturstig till gamla kyrkstaden, försäljning av hantverk och kaffe samt ett litet museum. 

Under eftermiddagen avfärd mot Jokkmokk. Tåget stannar för fotopaus vid Polcirkeln, vilket nog kommer bli väldigt populärt även under din tur! 

                                                          Bild: Polcirkeln

När du har checkat in på ditt boende i Jokkmokk, blir Mineralstigen och gamla kyrkan en lagom kvällspromenad. Jokkmokk gamla kyrka byggdes under 1700-talet men förstördes tyvärr i en brand, en ny kyrka byggdes då upp med exakt samma exteriör. 

Bild: Jokkmokk

Dag 6: Jokkmokk; Ajttje Fjäll -och samemuseum och Fjällträdgården. Avfärd mot Gällivare under kvällen. Spetsa öron och ögon när tåget passerar Harsprånget och Porjus. Efter Porjus tar tåget dig torrskodd rakt över de vidsträckta myrarna i Stubba naturreservat. 

Dag 7-9: Gällivare och utflykt till fjällen. Tre dagar här kanske kan låta mycket men så som jag själv gjorde, var att fördela dagarna så att du får både Gällivare och fjällen under detta stopp.

Sevärdheter i Gällivare är t.ex. utsikt från berget Dundret, Gamla kåkstaden i Malmberget (det är oklart vad som kommer att hända med denna sevärdhet, då den har "hamnat i vägen" för gruvdriften) och Gällivare museum där det bl.a. finns ett speciellt myggmuseum! På Grand Hotell Lappland finns en takbar med jacuzzi och detta är helt klart valet för dig som vill lyxa till det.

För fjällupplevelse kan du antingen göra dagsutflykt till Stora Sjöfallet och naturum Laponia eller besöka Saltoluokta fjällstation där du kan stanna en natt. Du når båda platserna med buss som ingår i 14-dagarskortet på Inlandsbanan, till Saltoluokta är det båt sista biten.

Bild: Resenärer på väg till Saltoluokta

Bild: Stora Sjöfallet

Dag 10: Avgång mot Östersund. I Moskosel gör tåget ett uppehåll*, be om att få din mat som matlåda och nyttja tiden till att besöka Rallarmuseet i samma byggnad. Du kan sedan äta din varma mat i lugn och ro på tåget medan ni rullar vidare. Det kanske låter konstigt, men det blir faktiskt inte en exakt repris av din norrgående resa. Vyer förändras när tåget har nosen åt söder och guiderna säger inte exakt samma sak under varje resa, vilket jag tycker ger en personlig touch som jag uppskattar.

Bonusdag: Jag rekommenderar att du kliver av tåget på någon av hållplatserna i södra Lappland och lägger in en övernattning här. Du kan t.ex. stanna i Sorsele med Inlandsbanemuseet och båtturer med Älvkungen eller i Vilhelmina där jag blev rekommenderad Lilla hotellet av andra resenärer. Själv tog jag Gällivare - Östersund i ett svep och då kan det bli långrandigt! Dessutom kommer du att uppleva en hel del under denna tågluff, så det kan vara mycket värt att unna sig ett extra stopp bara för att smälta alla upplevelser innan hemresan närmar sig. 

Bild: Vilhelmina, lunch på Bergmans gårdsbutik

Dag 11 (12 om stopp i södra Lappland): Östersund - Orsa. Sträck på benen med en promenad längs Enån och ta ett kvällsdopp medan solen går ner över Orsasjön. Även spelmannen Kalle Moraeus rekommenderar ett sommardopp i Orsasjön till sin hemstads besökare! (Kupé nr 01/02, 2021). 
Skulle ditt äventyr ha tagit sig större proportioner än tänkt, så att ditt 14-dagarskort har gått ut när du kommer till Orsa, är det nemas problemas! Lös en enkelbiljett på Inlandsbanan eller lokalbussen.

Bild: Vy över Enån, Orsa

Dag 12 (13): Orsa - Mora. I Mora kan du t.ex. besöka Zorns gammelgård, Vasaloppsmuseet och/eller Vasamonumentet. Det går lika bra att lägga in detta dag ett i stället om det passar dig bättre. 

*Endast södergående tåg mot Östersund gör paus här. Norrgående tåg mot Gällivare stannar bara för av/påstigning. Du bör förståss alltid kolla årets tidtabell när du planerar.

Alternativ: Start i Mora/Orsa, till Gällivare enligt ovan, avslut i Östersund 

Börja med en dag i Mora och besök t.ex. Zorns gammelgård eller Vasaloppsmuseet. Kliv på tåget under tidig eftermiddag och få en första mumsig smakbit av Inlandsbanan. Tåget når Orsa någon halvtimme senare. Stanna en natt i Orsa och fortsätt ditt äventyr dagen efter, sträckan Orsa-Östersund, se dag ett ovan. När du vänder söderut från Gällivare, besöker du Rallarmuseet och kliver sedan av tåget i södra Lappland. Nästa dag har du tid för sightseeing eller att bara ta det lugnt, Inlandsbanan avgår till Östersund under eftermiddagen alternativt efter ytterligare en natt på din destination. I Östersund säger du adjö till Inlandsbanan och fortsätter med reguljärt tåg. 

Mer inspiration och mina tre vackraste sträckor på Inlandsbanan, finner du här