Inlandsbanan är möten med människor, upplevelser, friheten att kliva av nästan var som helst, chans till trevliga återseenden längs någon annan del av järnvägen...Inlandsbanan är också att färdas vilsamt längs räls som har lagts med stora vedermödor, och jag skickar en tacksam tanke till rallare och kokerskor som har sett till att tågen kan rulla fram bland skog och myr!

Jag komponerade min egen resa med ett 14-dagars-kort och semestern blev verkligen späckad med intryck och upplevelser! Längst ner i denna artikel finns en alternativ variant av turen med avslut i Östersund, vilket nog är den variant jag skulle välja om jag gjorde om turen idag. Mitt äventyr med 14-dagarskortet gjorde jag 2017. Jag har uppdaterat artikeln under 2022.

Något av det som väntar dig
- Naturscenerier vid Storstupet 
- En tidsresa på Jamtli  
- Paus vid Polcirkeln
- Tåg som parkerar vid restaurangen!
- Samisk historia, hantverk och kultur
- Chans att få uppleva midnattssolen, om du reser tidigt på på säsongen

Bild: Natur och kultur möts längs rälsen, en ränna för flottning av timmer syns till vänster i bild

Dag 1: Mora - Östersund. Landa på Inlandsbanan och ta in stämningen! Sträckan Mora-Orsa är enligt mig en av de tre vackraste längs Inlandsbanan. Tåget kommer också att göra ett fabulöst stopp över Storstupet innan vi färdas genom skogarna i Orsa Finnmark. När tåget rullar in mot Sveg är vi i författaren Henning Mankells barndomsbygd. Till kvällen har tåget nått jämtländska Storsjön och passerar historiska Hackås där katolska pilgrimer en gång i tiden korsade sjön, en ibland vådlig färd över Sveriges femte största sjö kan jag tänka mig!

Tips! Kom gärna i god tid till Mora och kika på stadens eget "Hall of fame" innan avgång! Du hittar "Hall of fame" i stationshuset. 

Bild: Jämtland

Dag 2: Östersund; har du bara en dag här är det historielandet Jamtli du ska satsa på! Om du sedan har ork kvar är det trevligt att ta en promenad till Badhusparken och Surfarbukten. Har du redan sett Jamtli kan du lägga mer krut på det intilliggande museet inomhus eller ta stadsbuss till Frösön med möjlighet till fina vyer över Storsjön och mot Oviksfjällen. På Frösön finns kulturstigar, konstnärshemmet Sommarhagen och hembygdsgården Stocketitt.

Dag 3: Östersund - Arvidsjaur - Arjeplog. Idag rullar tåget genom norra Jämtland och in i Lappland. 

Bild: Hoting stationshus

Efter lunch kan det vara läge att kika ut genom fönstret och se Storumans kulturminnesmärkta stationshus uppförd 1923. Att det byggdes en järnvägsstation invid sjön Storuman berodde på att det var för besvärligt att dra järnvägen över dåvarande huvudorten Stensele. Med tanke på vilken terräng Inlandsbanan går fram i så förstår man att det måste ha varit riktigt eländigt att lägga räls där i Stensele! Du kan självklart kliva av här i Storuman men i denna tur går vi av i Arvidsjaur. Fortsätt med lokalbuss till Arjeplog och Sveriges djupaste sjö Hornavan. Jag har flera gånger bott på Hotell Hornavan, vars sköna relaxavdelning vetter mot sjön Hornavan. Efter att ha färdats genom de vida skogarna känns Arjeplog som den sista utposten innan bergen tar vid!

Bild: Vy från Hotell Hornavan, med Sveriges djupaste sjö utanför fönstret

Dag 4: Arjeplog; besök Silvermuseet och Doktorsgården. Silvermuseet visar bland annat världens största samling av samiskt silverhantverk. Har du tid kvar kan du promenera upp på Öberget som ligger precis invid samhället. Här får du en härlig utsikt över Arjeplog och dess omgivningar. 

Jag tycker att Arjeplog är 100 gånger mysigare än Arvidsjaur. Tänk dock på att det är glest med avgångar på sträckan Arjeplog - Arvidsjaur, så föredrar du sovmorgon på hotellet dag 5 framför mysfaktor, bör du ta buss till Arvidsjaur under eftermiddagen. Du kan förståss också välja att lägga in ett dygn i Arjeplog; vandra natursköna Vaukaleden som ligger mycket behändigt i anslutning till samhället, njuta av en kväll på relaxavdelningen på Hotell Hornavan och dag fem besöka Silvermuseet innan du tar eftermiddagsbussen för en natt i Arvidsjaur. Det finns även möjlighet att hyra bil på plats i Arjeplog och göra en utflykt över dagen.

Dag 5: Morgonbuss till Arvidsjaur om du inte anlände hit igår kväll. Du kan låsa in din packning på tågstationen medan du "gör stan". Sevärda platser är Lappstaden (samernas kyrkstad som jag hellre säger!), Arvidsjaur kyrka samt hembygdsgården med kulturstig till gamla kyrkstaden, försäljning av hantverk och kaffe samt ett litet museum. "Lappstaden" är skogssamernas största bevarade kyrkstad.  Håll gärna utkik efter träskulpturerna som finns på flera platser i Arvidsjaur (se bild här bredvid), bl.a. vid tågstationen och polisstationen.

Bild: Arvidsjaur

Under eftermiddagen avfärd mot Jokkmokk. Strax sydväst om Kåbdalis passeras en "katt bland hermelinerna", den nedlagda hållplatsen Kvänberget som byggdes enbart för de så kallade tysktågen. D.v.s. de tåg som under andra världskriget transporterade tyska soldater och med stor säkerhet mer än så, genom Sverige till det av nazisterna ockuperade Norge. Här på Kvänberget fick soldaterna ta en nypa frisk luft medan man fyllde på vatten i ångloket. Om du ber tågvärden är det nog inga problem att få hen att säga till när ni passerar Kvänberget :-). Efter denna historiska flashback passeras skidorten Kåbdalis innan tåget tar dig vidare genom skogarna till Polcirkeln. Tåget stannar nu för fotopaus, vilket nog kommer bli väldigt populärt även under din tur! 

                                                          Bild: Polcirkeln

När du har checkat in på ditt boende i Jokkmokk, är det skönt att strosa en stund på byn. Talvatissjön ligger mitt i Jokkmokk och här finns badplats, djur- och naturinformation m.m.

Bild: Jokkmokk; en flottare i färd med att utföra sitt riskfyllda arbete på älven

Dag 6: Jokkmokk; besök Ajttje Fjäll -och samemuseum och Fjällträdgården. Ajttje är ett välfyllt museum med mycket att ta del av, så börja gärna med ett besök på Ajttje medan hela dagen fortfarande är till ditt förfogande och du har en god frukost i magen!
Avfärd mot Gällivare under kvällen. Spetsa öron och ögon när tåget passerar Harsprånget och Porjus. Efter Porjus tar tåget dig torrskodd rakt över de vidsträckta myrarna i Stubba naturreservat. Förutom att vara naturreservat ingår Stubba dessutom i världsarvet Laponia. Världsarven är en exklusiv internationell samling av platser med mycket värdefull natur och/eller kultur.

Dag 7-9: Tre dagar i Gällivare kanske kan låta mycket men så som jag själv gjorde, var att fördela dagarna så att jag fick både Gällivare och en dagstur till Stora Sjöfallet och Naturum Laponia under detta stopp. Bussen till Stora Sjöfallet ingick i tågluffarkortet 2017 :-). 
Gillar du industrihistoria eller arkitektur kan du i stället lägga första natten i Porjus, den sista hållplatsen innan Gällivare och i Porjus besöka "templet i ödemarken"...länstrafikens bussar kan sedan ta dig vidare till Gällivare om du inte vill vänta in Inlandsbanan.
Sevärdheter i Gällivare är t.ex. utsikten från berget Dundret, hembygdsgården (passa på om de serverar nybakt bröd!) och Gällivare museum där det bl.a. finns ett speciellt myggmuseum! Börja gärna med ett besök hos Turistcenter på Gällivare tågstation där du bl.a. kan få tips på guidade utflykter, hyra cykel och ordna tillträde till utställningen om världsarvet Laponia på tågstationens övervåning. Grand Hotell Lappland finns en takbar med jacuzzi och detta är helt klart valet för dig som vill lyxa till det.

Tips!  Alternativ till Stora sjöfallet och Saltoluokta för den som söker fjällupplevelse och höga berg. Det blir då avstigning i Sorsele, Vilhelmina eller Storuman.

Bild: Vy mot Dundret

Bild: Resenärer på väg till Saltoluokta, bussen mot Stora Sjöfallet synkar med båten

Bild: Stora Sjöfallet

Dag 10: Avgång mot Östersund. I Moskosel gör tåget ett uppehåll, be om att få din mat som matlåda och nyttja tiden till att besöka Rallarmuseet i samma byggnad. Du kan sedan äta din varma mat på tåget medan ni rullar vidare. Det kanske låter konstigt, men det blir faktiskt inte en exakt repris av din norrgående resa. Vyer förändras när tåget har nosen åt söder och guiderna säger inte exakt samma sak under varje resa, vilket jag tycker ger en personlig touch som jag uppskattar.

Bonusdag: Kliv av tåget i södra Lappland. Själv tog jag Gällivare - Östersund i ett svep och då kan det bli långrandigt! Dessutom kan det vara mycket värt att unna sig ett extra stopp bara för att smälta alla upplevelser innan hemresan närmar sig. Du kan t.ex. stanna i Sorsele med Inlandsbanemuseet, ekologiska hudvårdsmärket Ljung af Lappland och båtturer med Älvkungen (obs förboka båttur), eller i Vilhelmina där du kan övernatta i de historiska kyrkstugorna och ta en shoppingtur till lokala affärer med choklad, hantverk, bageri m.m. Du kan också låta blicken fångas av mer okända platser som Inlandsbanan stannar på -i de minsta byarna är det vanligen camping, privat stuga eller eget medtaget tält som gäller för logi, och naturupplevelse, lugn och friluftsliv som bjuds dig som gäst.

Bild: Älvkungen, Sorsele

Bild: Vilhelmina, lunch på Bergmans gårdsbutik (ska du bara beställa en måltid under resan, så är det sannolikt här!)

Dag 11 (12 om stopp i södra Lappland): Östersund - Orsa. Efter en förmiddag på tåget är det skönt att sträcka på benen med en promenad längs någon av Orsas tätortsnära leder. Vid Orsa camping finns en lång inbjudande sandstrand och spelmannen Kalle Moraeus rekommenderar just ett sommardopp i Orsasjön till sin hemstads besökare! (Kupé nr 01/02, 2021). Kanske ordnas också något trevligt kvällsevent eller så upptäcker du har hamnat mitt bland spelmän och musiker i Orsayran?! 

Skulle ditt äventyr ha tagit sig större proportioner än tänkt, så att ditt 14-dagarskort har gått ut när du kommer till Orsa, är det nemas problemas! Lös en enkelbiljett på Inlandsbanan eller lokalbussen.

Bild: Vy över Enån, Orsa. Fotat längs vandringsled Enån.

Dag 12 (13): Orsa - Mora. Börja förslagsvis dagen med att besöka Nya saluhallen i Orsa som bland annat säljer delikatesser och lokalproducerat. Nya saluhallen har numera (från 2021) även uthyrning av elcyklar för dig som vill stanna en dag och besöka sevärdheter i Orsabygden.
Framme i Mora kommer det nog ha börjat kurra i magen så promenera upp "på byn", Zorns cafè och Mora kaffestuga tycker jag båda är trevliga. Kika sedan in på Vasaloppsmuseet, en unik Mora-sevärdhet! Även 
Vasamonumentet är speciellt, om du har kraft till en lite längre promenad.


Alternativ: Start i Mora/Orsa, till Gällivare enligt ovan, avslut i Östersund 

Anländer du till Mora tidig förmiddag, eller har sovit över i Mora, har du ungefär en halv dag till ditt förfogande innan det är dags att dra sig till tågstationen. Framme i Orsa kan du sedan checka in på tågstationens bed and breakfast för att riktigt få tågsemesterkänsla :-). Prova någon av samhällets tätortsnära promenad/vandringsleder, såsom till den fint belägna utsiktsplattformen i Lindängets naturreservat (om du ber snällt, kanske tågföraren kan tänka sig att släppa av dig här innan tåget åker sista biten in till Orsa!) eller längs Enån där ett litet vattenfall väntar. Mer stillsamt är ett besök på mysiga Orsa kaffestuga. Fortsätt ditt äventyr dagen efter, sträckan Orsa-Östersund, se dag ett ovan. När du vänder söderut från Gällivare, besöker du Rallarmuseet och kliver sedan av på någon av platserna i södra Lappland. Nästa dag har du tid för sightseeing eller att bara ta det lugnt innan Inlandsbanan avgår till Östersund. I Östersund säger du adjö till Inlandsbanan och fortsätter med reguljärt tåg.  


Mer inspiration och tips samt mina tre vackraste sträckor på Inlandsbanan, finner du här