Hur underbart är det inte att lösa ett tågluffarkort och bara ge sig iväg i Sverige! Det är en frihet att kunna hoppa på valfritt tåg utan att behöva betala något mer än det du redan har betalat för kortet.  

Jag valde SJ:s tågluffarkort som inkluderar alla linjer som körs med associerade bolag såsom Tåg i Bergslagen. SJ:s kort ger också rabatter på bland annat mat under tågresan.

SJ har nu lanserat ett höstluffarkort för 7 dagar. Därför känns det extra bra att just idag lägga upp min tågluff / tågsemester med SJ 30-dagars-tågluffarkort :-). Resan gjordes i juli och augusti 2021.

Ibland får jag frågan vad det kostar att resa i Sverige. För den nyfikne har jag gjort en skiss längst ner i detta inlägg.

Bild: Buss Trollhättan - Lysekil

Bild: Ståtliga Malmö tåghall, Malmö C. Stationshuset har anor från 1800-talet och rymmer en "matmarknad". Gå förbi de kända kedjorna och in i gången bakom för en trevligare mat- eller fikaupplevelse!

På väg! Första stopp Örebro!

Dag 1: Start i Sandviken, Gästrikland, med medpackad frukost som jag äter invid ett av de fina hus som byggdes när staden växte upp kring "Verket", stålföretaget Sandvik.
Sommarsemesterns första tågresa tar mig till Örebro där jag äter en matig smörgås på Slottscaféet på Örebro slott. Har du inte sett Örebro slott från insidan så boka in det "å" :-). Slottet ligger bara en kort promenad från järnvägsstationen. 

Bild: Fika på Örebro slott

Ett par timmar senare sitter jag på tåget mot Karlstad. Här blir det sightseeing utan något specifikt inplanerat i förväg; jag åker båtbuss till flashiga Inre hamnen, badar i Klarälven och strosar på Sandgrund där det också finns museum.

Bild: Karlstad

Frykdalsbanan i Värmland

Dag 2: Jag vaknar på hotellet i Kil, bara fem minuters promenad från tåget som ska ta mig på upptäcktsfärd längs vackra Frykdalsbanan. Dagen blir full av intryck, glass och bad, och jag hade absolut kunnat stanna en natt i exempelvis Torsby innan jag vände åter till Kil. 

Under sommaren är Frykdalsbanan väl värd att ge extra tid om du inte har besökt denna del av Värmland förut. En plats jag tycker att du definitivt ska ha på din önskelista är Rottneros park. Kliv av på hållplats "Rottneros" där tåget stannar sommartid. 

Bild: Utställning om Frykdalsmora i Västra Ämtervik, Frykdalsbanan. 

Dag 3: Jag besöker Runnevåls gravfält i Kil, Värmlands största forntida gravfält. Mitt i forntiden, tar jag fram en god sallad från Järnvägscaféet och bara tar det lugnt i skuggan.
Ett alternativ som också ger svalka men sannolikt även en del mygg och knott, är de lummiga Kilsravinerna strax utanför Kil (du kan promenera dit).

Så småningom är det dags att kliva på tåget till Åmål. Här möts jag av en perfekt sommarkväll med livemusik och strövtåg genom 1800-tals-kvarteren invid Vänern.

Värmebölja

Dag 4: Värmen får mig att styra mot Lysekil och havet. Det blir en tidig avfärd och Stadshotellets goda frukost avnjuts medan tåget tuffar söderut. Mitt byte till buss i Trollhättan går snabbt och jag får en försmak av Bohusläns klippor och hav på vägen till Lysekil.
Jag har varit i Lysekil tidigare men för första gången promenerar jag till hembygdsgården och vidare ut på Stångehuvud! Jag blir helt begeistrad. Så vackert! 

Bild: Stångehuvud

Dagen i Lysekil fortsätter på Havets hus. Här får jag se och lära om alla möjliga vattenlevande organismer, och en efterlängtad vegetarisk burgare intas på terrassen som vetter mot havet. Åter i Trollhättan välkomnas jag av en jättetrevlig hotellvärdinna på Hotell Bele :-).

Dag 5: Idag har jag bokat en båttur på Trollhätte kanal. Det blir en behaglig färd med fläktande bris. Åter i slussområdet besöker jag caféet för att därefter ge mig ut på en lång promenad längs Göta älv, genom slussområdet och förbi det majestätiska gamla kraftverket. Tillbaka på Hotell Bele bjuds hembakad kaka i salongen :-). Mys!

Bild: Trollhättan 

Bild: Längs Trollhätte kanal

Bild: Hotell Bele 

Skåne & världsarv i Danmark

Dag 6: Dagens första mål är Göteborg och besök hos Trädgårdsföreningen som ligger tvärs över torget från Centralstationen sett. Tågresan går sedan genom Halland till Helsingborg där det är dags för mig att kliva av. Musikunderhållning av trubadurer vid S:t Maria kyrka, gott fika och bad i havet väntar. Att sitta på stranden och se solen gå ner över havet bör inte missas om du är här en klar kväll.

Dag 7: Färja till Helsingör på andra sidan sundet och ett lyckat besök på Kronoborgs slott, klassat som världsarv. Hade jag haft mer tid, skulle jag även ha besökt närbelägna Marinmuseum. Istället blir det en sväng på stan. Jag hittar en blomstrande klosterträdgård, fascineras av detaljrika väggmålningar och strosar genom pittoreska kvarter.
Ps När du går längs den s.k. Landsborgspromenaden i Helsingborg kan du se Kronoborgs slotts siluett. Inte konstigt att Skåne tillhörde Danmark en gång i tiden!

Bild: Kronoborgs slott, kasermatter

Dag 8: Det finns mycket att uppleva i Sverige och jag väljer mellan Söderåsens nationalpark, Fredriksdals trädgårdar i Helsingborg eller Lund. Jag landar slutligen i att besöka Fredriksdals trädgårdar och ta ett besök på Lunds historiska museum senare under resan. Hur som ska jag till Lund idag och här checkar jag in på härliga hotellet Magleys Smiley Inn. Värden ger så många tips på sevärdheter att till och med 30 dagar börjar kännas för lite! Tur att jag har semester nästa år igen :-).

Dag 9: Idag går färden till en stad som jag länge haft på önskelistan, nämligen Malmö. Jag börjar med att åka sightseeingbåt på kanalerna vilket blir en perfekt intro till denna stad.
Det veganska restaurangutbudet och falafel ska förståss också utforskas under ett par dagar i Malmö :-). Jag vill även passa på att rekommendera St Jakobs stenugnsbageri invid Centralstationen, supergott bröd! Du kan sitta kvar och fika eller köpa med.

Bilder: Malmö, nedre bild uppdaterad och är tagen 2022

Dag 10: Jag lämnar Malmös vibrerande puls för en stund och tar lokalbussen till Torup bokskog. Trots närheten till Malmö och många besökare, får jag en stund nästan för mig själv bland mäktiga lövträd! Jag besöker även intilliggande Torup slott. Slottet känns så typiskt skånskt/danskt och Skånedelen av min tågluff känns genast mer komplett, ja ännu mer av den riktiga känslan av Skåne!

IKEA-land & Kalmar

Dag 11: Under eftermiddagen kliver jag på tåget till Älmhult och därmed IKEA-land! Jag checkar in på IKEA:s eget hotell (vad annars?!). Hotellet har en fräsch tvättstuga och jag kör enligt plan = tvättar allt jag har i ryggsäcken!

Dag 12: Jag tar lokalbuss till Linnés Råshult, en natur och -kulturupplevelse som ger en känsla av 1700-talets bondeliv i Småland. Till lunch blir det kroppkakor, för såklart ska en passa på när en är i Småland! Mätt och nöjd återvänder jag till Älmhult för att besöka IKEA museum. Museet visar sig vara mer varierat än vad jag trodde, roligt! 

Från Älmhult går resan till Alvesta, en plats du nästan inte kan undvika om du tågluffar i denna del av Sverige. Tyvärr är utställningen på Alvesta stationshus övervåning inte öppen. Jag promenerar istället till hembygdsgården där jag dukar upp en sommarmåltid bestående av sallad och jordgubbar!


Bild: Alvesta hembygdsgård

Dag 13: Det är verkligen perfekt med hotell nära tåget och med sen utcheckning :-). Sovmorgon, hotellfrukost och tågtavla i hotellreceptionen så att du har koll på ditt tåg  -det går ingen nöd på mig här på Best Western i Alvesta! 
Dagens mål är Kalmar dit tåget tar mig utan byten. 

Bild: Kalmar

Dag 14: Kalmar är full av sevärdheter! På min önskelista finns dock också Öland! Efter att ha utforskat möjligheter med närtrafik och cykel, så får jag kapitulera och inse att med bara en dag disponibel blir det till att hyra bil. Den intressanta industriella miljön i Degerhamn med tidigare alunbruk och stenindustri är målet, men jag får också ett riktigt guldtips från turistbyrån som kommer att ta mig till norra delen av Öland...Det har blivit sen kväll, närmast natt, när jag parkerar vid vandrarhemmet i Kalmar efter att toppat dagen med en fantastisk solnedgång över Öland.

Bild: Öland

Dag 15: Återigen, det finns så mycket av välja på! Guidad stadsvandring i Kalmar, båten Dessi till Färjestaden för en måltid på Ölands choklad eller...? Det enda som är spikat är Kalmar slott där jag har en förbokad biljett...Puuh!
Efter en dag full med upplevelser köper jag en smarrig vegansk pizza på Kvarnholmens pizzeria och går till Kattrumpans badplats i centrala Kalmar. Det känns bara så rätt :-)!

Lyxig spadag i Kosta 

Dag 16: Jag lämnar vandrarhemmet i god tid för att få se Domkyrkan i Kalmar innan "alla andra" kommer dit. 

Idag tar jag tåget till Lessebo, och ja, det kan kännas som att du kliver av på en ganska öde plats men det är här du ska av för att ta bussen till Kosta där jag (och kanske du?) bokat in en lyxig spa-upplevelse! Att åka buss genom skogarna för att plötsligt komma fram till ett samhälle med köpcenter, lyxigt hotell och full kommers är aningen udda! Jag har bokat en liten övernattningsstuga på campingen, vilket sparar mig några hundralappar som jag istället kan spendera på en heldag på Kosta Boda Art Hotell imorgon!

PS Lessebo känns mycket mindre öde om du går uppför backen. Om du har väntetid på bussen, så rekommenderar jag att du går till bruksparken, sedan kan du ta bussen från hållplatsen vid mataffärerna. Söker du en unik present, kolla om Lessebo handpappersbruk är öppet.

Dag 17: Efter 16 dagar på resa genom Sverige är det helt underbart att kliva in på Kosta Boda Art Hotell. Beundra vacker glaskonst, simma bland glaskonst och njuta av en massage med varmt glas! Och där i mellan en god vällagad lunch :-). Jo, det fanns ostkaka till efterrätt ;-)

Bild: Kosta Boda Art Hotel

Växjö, Eksjö & Nässjö

Dag 18: Från Kosta tar jag buss till Växjö. Här väntar Utvandrarnas hus, Sveriges Glasmuseum samt konstverk och väggmålningar längs gatorna m.m. Men först blir det en övernattning på ett hotell som hållit sin policy ända sedan en boxare startade företaget; Lite enklare och därför lite billigare, men helt och rent!

Dag 19: En händelserik dag som börjar i Växjö med museum och stadspromenad. På Utvandrarnas hus äter jag en libanesisk tallrik. Det är roligt att få smaka på en annan matkultur! 

När det är någon timme kvar till tåget går, så öppnar himlen sig. Jag sätter mig inomhus och planerar min fortsatta resa :-). Så ropas tåg mot Nässjö ut i högtalarna och jag och ett gäng andra resenärer tar snabba steg mot tåget för att snarast möjligt åter få tak över huvudet. 

Bild: Blå-gråa nyanser när regnet drar in i Växjö

Framme i Nässjö har regnet upphört och mitt sönderblåsta paraply klarar jag mig som tur var utan när jag byter till tåg mot Eksjö. I den pittoreska trästaden, som Eksjö är så känd för, har de flesta turisterna gått hem för dagen. Jag sätter igång en auidoguide och kan med gott om svängrum se mig omkring och fotografera.
Ovädret visar sig dock inte vara över än. Med en tallrik mycket god thailändsk take away-mat, sitter jag på vandrarhemmets "loftgång"  medan nästa våg av regn sveper in. Vandrarhemmet är för övrigt också ett trähus, målat i klassiskt rött.

Dag 20: Eksjö stadsmuseum och Smålands militärhistoriska museum står på programmet. Att Eksjö är en tidigare militärstad slår igenom i utställningarna. Bland annat finns här en minibiograf som visar filmen om den svenska officeren i ett av Stormaktstidens alla krig. 

När jag är nöjd med Eksjö, löser jag biljett på lokaltåget till Nässjö där Hotell Högland tar emot med bastu, bubbelpool och massagefåtöljer -härligt! Jag unnar mig också en middag på hotellets restaurang. Nässjö ligger strategiskt för oss som tågsemestrar, nära både Eksjö och Jönköping samtidigt som samhället också trafikeras av bland annat Södra stambanan med Malmö och Katrineholm som ändstationer.

Telefonsamtalet som leder till Norrköping

Dag 21: Ett telefonsamtal från brorsan leder mig till Norrköping. Just idag ska han också vara där, med sitt ena barn! Kul! Vi möts upp och åker till Marmorbruket vid Bråviken, en plats känd både för sina vackra utsiktsplatser och för berggrunden av kolmårdsmarmor. Marmorn har använts till att bygga bl.a. Stockholms slott och operan i Paris, och den bryts fortfarande i liten skala. Efter träffen med brorsan och hans barn, besöker jag Norrköping stadsmuseum som just nu visar en tankeväckande utställning om nazismen i Norrköping.

Dag 22: Minns du att jag satt och planerade min fortsatta resa medan jag väntade på tåget i Växjö?! En av de platser som jag planerade in var Söderköping, dit jag tar mig idag. På väg till bussen besöker jag Norrköpings stora kaktusplantering, ett vasst och taggigt men ögonskönt inslag i stadsmiljön!

Till skillnad från det som har tagit bil till Söderköping, kliver jag bara av på en lämplig hållplats utan att behöva lägga tid och energi på att leta parkering :-). Det blir axplock ur Söderköpings historia, ett besök vid Göta kanal samt skogsvandring på Ramunderberget innan bussen går tillbaka. 

Bilder: Söderköping

Jag fortsätter till Linköping där jag checkar in på mitt stammisställe, Linköpings Cityhotell.

Dag 23: Idag åker jag på en underbar båttur på Kinda kanal med start i Linköping. Fina vyer, guidning, rofylld avkoppling och god mat, vad mer kan en önska?!

Bild: Kinda Kanal

Åter i Linköping kliver jag på tåget till stationssamhället Hallsberg, där hotellet passande nog heter Stinsen. Stationshusen i Hallsberg utgörs av vackra klassiska byggnader. 

Hallsberg & Skinnskatteberg 

Dag 24: Bergööska våningen i Hallsberg är en överraskning. Inte anade jag att något så fint kunde gömmas bara ett par kvarter från tågstationen! Den imponerade modelljärnvägen i samma byggnadskomplex är också mycket sevärd.

Resans sista planerade mål är Skinnskatteberg. Jag tar en promenad till herrgården där en utomhusutställning om naturvård är integrerad i den omgivande parken. Något som också kommer bli ett sommarminne är när jag står vid den tidigare hamnen och blickar ut över den spegelblanka sjön.
Övernattning sker på Brukshotellet ett stycke bort. Och, jag kan förståss inte låta bli att gosa med hunden som två andra gäster har i sitt sällskap:-).

Bild: Skinnskattebergs herrgård & delar av naturutställningen

Dag 25: Idag skulle jag egentligen ha besökt kompisar en bit utanför Skinnskatteberg men p.g.a. sjukdom så beger jag mig istället tillbaka till Örebro, där min resa började för 24 dagar sedan! Här besöker jag medeltida S:t Nicolai kyrka och intilliggande Stortorget med Örebro rådhus. S:t Nicolai fick under 1800-talet en make-over där kyrkans gotiska uttryck förstärktes (eller utsattes för en make-over?!) .

Bild: Örebro rådhus

Bild: S:t Nicolai

Så, till sist återstår bara hemresan. Skönt på ett sätt samtidigt som det är tråkigt att det är slut för denna gång!

Epilog: Jag kunde inte låta bli att nyttja kortet igen, ett par dagar senare reste jag till Leksand och Rättvik.

Budget

Mycket är gratis, exempelvis att njuta av stadsparker, nyttja markerade vandringsleder och besöka utomhusutställningar som den i Skinnskatteberg.

Tågluffarkort för student, obegränsat antal resor i 30 dagar: 2795 kr. Kortet finns även för vuxen respektive pensionär.

Övernattning i enkelrum: I snitt 638 kronor /natt. Av 23 nätter var 16 på hotell med eget badrum och frukost, 7 på vandrarhem med delat badrum eller i campingstuga varav två nätter inkluderade även sänglinne och avresestädning av rummet.

Resan på Frykdalsbanan: 269 kr, jag löste ett 24-timmarskort för vuxen på Värmlandstrafik, gilitig i hela länet.

Resa Trollhättan - Lysekil t.o.r. samt en kort resa med stadsbuss i Trollhättan: 110 kr, jag löste ett 24-timmarskort för vuxen på Västtrafik, gilitig i zon C. Resan Trollhättan - Lysekil tar cirka 1 timme och 35 minuter enkel resa.

Resa till Torup slott och bokskog t.o.r. samt två korta resor med stadsbuss i Malmö: 63 kr för studentbiljett ( 84 kr för vuxen), jag löste ett 24-timmarskort på Skånetrafiken för aktuellt område.

Utflykt till Linnés Råshult inklusive lunch med kroppkakor och dricka: 210 kronor varav buss t.o.r. 60 kr. 

Besök på museum: Var oftast gratis upp t.o.m. 60 kr. I Växjö ingår tre museum i biljetten: Utvandrarnas hus, Smålands museum och Sveriges glasmuseum, 40 kr för student och 90 kr för vuxenEksjö museum använder sig av högsäsongspris (100 kr) och lågsäsongspris (50 kr) med gratis året om för barn/unga t.o.m. 18 år.

Båttur på Kinda kanal i cirka 6,5 timme inklusive guidning: 485 kr + 70 kr för återresa med tåg från Rimforsa. Lunch tillkommer, jag betalade knappt 200 kr för varmrätt (maten tillagas i skeppsköket och serveras vid bordet).