Under ett par härliga sommarveckor reste jag i Halland och Skåne. Till er läsare har jag komponerat en sommarresa på 10 dagar med doldisen Laholm och de fina godbitarna från Skåne. 

Om du vill går det utmärkt att bygga på dessa 10 dagar utan att ändra rutten. Jag tillbringade t.ex. en hel dag i Halmstad och tog bussen till Tylösand. 

Bild: Frukost på Bruket kaffebar i Helsingborg, en bra start på dagen :-)

Dag 1: Halmstad blir startpunkt för resan. Kanske anländer du under eftermiddagen och börjar med att besöka någon av stadens restauranger. Sorlet sprider sig från uteserveringarna en fin sommarkväll :-).

Bild: Halmstad

Dag 2: Laholm, en doldis i skuggan av Hallands kända kustorter. Teckningsmuseet i Laholm är Nordens enda museum för teckningskonst och kan kompletteras med en konstrunda på "stan". I Laholm finns också en sevärd historisk stadskärna, Gamleby, med kullerstensgator och ett medeltida gatunät. Stadshotellet ligger mitt i stadskärnan och nästgårds Teckningsmuseet. 

Bild: Teckningsmuseet, Laholm

Dag 3: Landskrona med besök på en av Nordens mest välbevarade fästningar från 1500-talet, Citadellet. Såklart blev det så att jag efter en stund strosade iväg från huvudattraktionen (Citadellet) och började gå längs de gamla vallgravarna! 

Blir du badsugen är det bara att slå in på Strandpromenaden med utsikt över Öregrund. Det går även utmärkt att ta buss till populära Borstahusen strax utanför centrala Landskrona.


Bild: Vallgravar, Landskrona

 

Bild: Borstahusen

Dag 4-5: Lund, också kallat Sveriges Cambridge! Här finns många historiska platser och den som vill kan verkligen fylla dagarna med bara historia! Ett stalltips är Kulturen, där finns något för de flesta (även historia!) och du bör ta god tid på dig. Två centralt belägna parker är Stadsparken respektive Botaniska med växthus för exotiska plantor.

Bild: Lund, vid Domkyrkan

Lund är en turistvänlig stad. Många sevärdheter ligger centralt nära tågstationen, samtidigt som det är lätt att att cykla. Kolla in Lundahoj eller hör med ditt hotell/vandrarhem.

Bild: Lund

Bild: Lund, Hotel Concordia

Dag 6-7: Helsingborg. Lös ett "Kulturkort sommar" och besök treklövern med tornet Kärnan, Dunkers kulturhus samt Fredriksdals museer och trädgårdar. Bada mitt i stan och se skådespelet som uppenbarar sig när solen går ner över havet! Skulle du ha tid med en extra dag i Helsingborg kan du ta båten över till Danmark och besöka världsarvet Kronborgs slott. Har du möjlighet så vill jag tipsa om att bo på Vault hotell som är uppbyggt i ett tidigare bankvalv!

 Bild: Utsikt från Kärnan

Bild: Vault hotell

Dag 8-9: Buss till Kullaberg och samhället Mölle på halvöns spets. Här finns underbar natur med grottor, dramatiska stup, skyddade vikar och bokskog. I havet simmar tumlarna, en val. Följ med på tumlarsafari och spana efter de mörka fenorna som bryter vattenytan! Båtturen bjuder på oförglömliga vyer mot Kullaberg. Andra aktiviteter på underbara Kullaberg är att vandra, cykla MTB, utmana en kompis i terränglöpning, bada, besöka parken på Krapperub slott eller ta bussen från Mölle upp till fyren. 

Bild: Kullaberg

Åtminstone sommartid är det lätt att åka buss från Helsingborg till Mölle och även att förflytta sig mellan små samhällen längs nämnda linje. I Höganäs kan det bli ett "tekniskt bussbyte", du kliver av bussen från Helsingborg och kliver på bussen mot Mölle som väntar in er. Längs busslinjen ligger det lilla samhället Viken där det finns mysiga kvarter med korsvirkeshus, vasstak och gatunamn som skvallrar om Vikens ursprung. Det är bara att hoppa av bussen vid mataffären och börja se dig omkring :-).

Bild: En inte helt ovanlig syn längs kusten, minnen från andra världskriget och kalla kriget. Detta pjäsvärn tillhörde den s.k. Skånelinjen.


Dag 10:
Åter mot Helsingborg för att börja färden hemåt. Kanske ryms en liten promenad genom Pålsjö skog med fika på Pålsjöpaviljongen innan det är dags att sätta sig på tåget?