Södra Öland är ett underbart "gytter" av unika alvarmarker, radbyar, gamla gravfält, väderkvarnar och runstenar i marker som har brukats sedan stenåldern. Upptäck Öland till fots och från cykelsadeln, för det är verkligen ett perfekt sätt att ta in världsarvet och ön med alla sinnen! 

Och det blir så enkelt att bromsa in när det dyker upp sevärdheter, fina rastplatser och vackra utsikter! 

Bild: Ölands karaktäristiska alvar, ett kargt landskap med ett tunt lager av växtlighet på berggrund av kalksten 

Jag hade min bas i byn Ölands skogsby och det mysiga vandrarhemmet med samma namn, en genuin gårdsmiljö (http://www.vandrarhskogsby.se/). Till vandrarhemmet är det knappt fem kilometer från Färjestaden där du kan hyra cykel. Om du vill ha hjälp med att transportera ditt bagage kan du prata med ett taxibolag om att köra din packning till vandrarhemmet. Ölands turistbyrå har en lista på sin hemsida.

Inspireras gärna av boken "Öland och Blå Jungfrun : vandringsturer och utflykter".

Dag 1: Kalmar-Färjestaden: Ta person-och cykelfärjan Dessie till Färjestaden och njut av vyn mot Kalmar, "Rikets lås", från vattnet -det är en sevärdhet i sig! 
Båtarna mellan fastlandet och Färjestaden var länge mycket betydelsefulla för att transportera människor, gods och post till Öland. Orsaken till att det inte längre är så, kommer du också att se från Dessie...(Ölandsbron!).

När du har installerat dig i Skogsby kan det vara skönt med en promenad på byn till hembygdsgården och Torslunda skola byggd 1839. Här finns en informationsskylt om trakten du befinner dig i.

 Vandrarhemmet Ölands Skogsby                                                   Kvällspromenad i Skogsby

 


Dag 2-4: 

Utflykter på Öland. Längre ner hittar du förslag som visar upp världsarvet Södra Ölands odlingslandskap samt representanter för Ölands radbyar, fornborgar, väderkvarnar och fågelliv. 

Alla cykelturer i mina utflyktsförslag nedan kan du genomföra med normal kondition i lugnt tempo. Cykelkarta Öland är bra att ha i cykelväskan. Till Vickleby kan du ta buss.

Bilder: Möte med hästar längs småvägarna. Väderkvarn. En oväntad rastplats med bord och soffa.


Dag 5: Åter till Färjestaden. Här kan du besöka Färjestadens dämme, med fågelliv, utsikt över Kalmarsund och promenadstigar. Funderar du på en bonusdag kan en tur till turistbyrån Träffpunkten vara en god investering.

Dag 6: Bonusdag. Vill du se mer av Öland kan du hyra bil från Färjestaden och göra en dagsutflykt till några utvalda sevärdheter. Tyvärr lämnar kollektivtrafiken på Öland en del övrigt att önska, men från maj och ända in i september kan du hoppa på bussen Silverlinjen i Färjestaden och åka till klassiska Borgholm för att bland annat besöka välbevarade Borgholms slottsruin. Besök Silverlinjens hemsida för komplett information om alla orter som trafikeras av Silverlinjen. Har du mer än en bonusdag till förfogande, kan du hyra en ny cykel i Borgholm och utforska norra Öland.


UTFLYKTER

- Mysiga Vickleby. Vickleby har kvar sin karaktär av radby, en medeltida byform som är särskilt vanlig just på Öland. Andra sevärdheter i Vickleby är Capellagården, en av Ölands längsta rader av väderkvarnar och Vickleby alvar med Altarstenen. På Vickleby alvar har det även funnits ett bombmål, som det svenska flygvapnet använde vid träning under andra världskriget. Bombmålet kan du läsa mer om i boken "Ölands gåtor".
Med buss: Linje 104 och 105, närmsta hållplats i Ölands skogsby är Ölands folkhögskola någon minuts promenad från vandrarhemmet. 
Med cykel: En fin utflykt går till 
runstenen Karlevistenen, genom naturområdet Beijershamn känt för sitt fågelliv och vidare till Vickleby, totalt längd cirka 19 km.

- Vackra Nunnedalen, passa gärna på att även se Resmo kyrka när du är här.
Med cykel: Resmo kyrka, Nunnedalen och hem över Vickleby blir totalt ca 30 km.
På annat sätt: Det går att göra en "abrovink" från Vickleby till Nunnedalen. Vandra på Vickleby alvar till Nunnedalen, håll linje med väg 136. Att cykla på 136:an i turisttrafik känns inte helt säkert och det är något jag själv skulle undvika om jag inte absolut "måste". Här kommer cykelkarta Öland in i bilden...:-)

- Runstenen Karlevistenen, cirka 20 min lätt cykling från Ölands Skogsby. Parkera cykeln och promenera i naturområdet Beijershamn och Vickleby ädellövskogsreservat.
Linné noterade i sin resedagbok att lövskogslundarna i Vickleby var de skönaste lundar han sett!
Blogginlägg Beijershamn

- Station Linne´ och Porten till Alvaret knappt en kilometer från vandrarhemmet. Ta del av deras utomhusutställning om världsarvet Södra Ölands odlingslandskap och följ någon av de markerade vandringslederna. En av platserna som du kan promenera till är Gamla Skogsby 

Cykeltur till forntiden! Första stoppet blir den stora kvarnen Kvarnkungen som är väl värd ett besök även om den inte är äldre än sisådär 250 år! Fortsätt vidare till fornborgen Gråborg och sedan hem över Kåtorp. I Kåtorp är det skyltat mot naturreservat / Degerrör, gör en liten avstickare här. I reservatet finns gravar från järnåldern. Total längd cirka 21 km.