Viken är en vacker gammal fiskeby med anor från 1500-talet och ett välbevarat pittoresk gatunät från 1600-talet. Under 1700-talet växte byn till Kullabygdens största fiskeläger.

När jag promenerar ner till Vikens hamn ligger två fiskebåtar för kaj, omgivna av en hel del sommargäster som äter på restaurangerna, badar och besöker Galleri Viken (öppet 10-20 alla dagar, uppdatera dig här).

Bortanför hamnvimlet ruvar Viken på kulturskatter i mysiga kvarter med korsvirkeshus, vasstak och gatunamn som skvallrar om Vikens ursprung. Längs Bygatan ligger Conditori Öregrund där du även kan köpa gott bröd och chokladpraliner.

* Vid hamnen ligger Sjöfartsmuseet och hytten från skeppet Eriksberg. Sjöfartsmuseet var stängt vid mitt besök, men jag kunde kika in i hytten som ligger utomhus och det fanns också lite annat att se och läsa.
* Sophiamöllan byggd 1837-1838 (mölla = kvarn), Möllarevägen. 

* En intressant fönsterutställning med anekdoter från Vikens långa historia; om sjömän, krig och upptäcksresande. Huset ligger vid korsningen Bygatan / Möllarevägen.

Bild: Fönsterutställning

* Pjäsvärn 740 med informationsskylt, längs Strandlyckevägen mellan vägarna Krågegudan och Fyrgatan, närmare Krågegudan. 
* Paul Jönska gårdens trädgård, mellan Målaregatan och Styrmansgatan. Paul Jönska är en skeppargård från 1880-talet. Tyvärr hade ingen tagit hand om äpplena, så jag beslöt mig för att hjälpa till och rädda i alla fall ett äpple från att bli rutten fallfrukt :-).

Bild: Paul Jönska gårdens trädgård

* Beredskapsmuseet ligger sex kilometer från Vikens hamn eller cirka tre kilometer från busshållplats Domsten väg 111.