Efter lunch på klipporna invid sjön i Ankarede och besök i kapellet i Frostviken, styrde jag mot Hällingsåfallet. Detta var en plats jag absolut borde besöka enligt några damer som jag hade småpratat med på en rastplats vid Stora Blåsjön.

Hällingsåfallet och den tillhörande ravinen var en mäktig naturupplevelse! Det finns flera stigar mellan parkeringen vid vattenfallet och dito vid "hällarna". Om du liksom jag hamnar på en av de stigar som troligen är en gammal vandringsled får du se uttorkade älvfåror. Det vore kul att se hur dessa ser ut när vårfloden kommer!

Från Hällsingåfallet styrde jag ner på den grusväg som kallas Björnvägen. Den kunde man följa betydligt längre än vad jag gjorde. Med tanke på den annalkande skymningen hade kanske förutsättningar för en lyckad björnskådning varit bra! Jag gav mig dock istället ut på skans-skådning och får träff i Alanäs. Den var, vad jag kunde se, den enda av fyra skansar längs Vildmarksvägen mellan Strömsund och Gäddede som var skyltad. Det är spännande att tänka på att jag hade passerat i närheten av fyra skansar och bara lyckades upptäcka den som var skyltad! Vill du själv ge dig ut på skans-spaning hittar du koordinaterna på informationsplatsen för Alanäs skans.

Tips! För att fånga regnbågen vid Hällingsåfallet gäller det att inte anlända för sent. När kvällen kommer, så når allt mindre av solens strålar över trädtopparna och regnbågen suddas ut.